TEPAV'ın Kamu harcamaları raporu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2008 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

harcamalarıyla ilgili olarak getirilmeye çalışılan yeni düzenlemelerin ileride ciddi riskler yaratabileceğini öne sürdü.

TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Mali İzleme Raporu-2008 Yılı Ocak Ayı Bütçe Sonuçları açıklandı. Raporda bütçe sonuçlarının yanı sıra "Mali Disiplini Olumsuz Etkilemeye Yönelik Mevzuat Düzenleme Girişimleri"ni irdeleyen bir bölüme de yer verildi.

TEPAV'dan yapılan yazılı açıklamada, "(düzenlemeler) harcama önceliklerini olumsuz etkileyebilecek, harcamaları bütçe dışına çıkarmak suretiyle; mali disipline giderek daha fazla ihtiyaç duyulan bir belirsizlik ortamına olumsuz yönde katkı yapabilecek özellik ve içerikte hükümler taşıyor" denildi.

Söz konusu girişimlerin ciddi bir biçimde kamuoyu tarafından sorgulanması gerektiğini bildirilen TEPAV açıklamasında, şu görüşlere yer verildi: "Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Kamu Kesimi ile Özel Sektör İşbirliği Modelleri Çerçevesinde Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Tasarısı Taslağıyla, temelde daha önce çıkarılan ve halen yürürlükte bulunan Yap İşlet Devret, İşletme Hakkı Devirleri gibi yatırım modellerine ilişkin mevzuatın tek çatı altında toplanması ve uygulamanın Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bünyesinde oluşturulacak bir Genel Müdürlük tarafından yürütülmesi amaçladı. Bu tasarıyla alım garantisi, ödeme garantisi ve benzeri adlar altında verilecek garantilerde bundan böyle yatırımdan sorumlu idare, Maliye Bakanlığı veya Hazine Müsteşarlığı arasında paylaştırıldı. Bu paylaşım, devletin mali yönden tüzel kişiliğini temsil eden Hazine Müsteşarlığının devletin yükümlülüklerini temsil fonksiyonunu ciddi bir biçimde zedeleyen bir duruma işaret etmektedir. Devleti yükümlülük altına sokan her türlü mali riski (garantiler gibi) bilmesi ve takip etmesi gereken Hazine Müsteşarlığının bu riskler konusunda garanti vermesi gereken tek merci olması ilkesi bu taslakta göz ardı edilmektedir. Garantiyi kim verirse versin yük her zaman olduğu gibi Hazine üzerinde kalacak ve Hazine müdahil olamadığı bazı süreçlerin kamu adına yükümlüsü haline gelecek. Bu ise mali risklerin gerçekleşmesi durumunda mali disiplinin ciddi bir biçimde zedelenmesine yol açacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber