Dolar kararsız kaldı, petrol rekor kırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2008 16:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Uluslararası piyasalarda geçen hafta, ABD Doları, önemli para birimleri karşısında dalgalı bir seyir

izlerken, altın fiyatları geriledi. Uzmanlar, ABD dolarındaki düşüşün, devam edeceğini vurguluyorlar.

ABD ekonomisindeki likidite sıkıntısını aşmak için Merkez Bankası FED, yeni önlemler ilan etti.

Piyasadaki likidite sıkışıklığını gidermeyi amaçlayan FED, 10 Mart ile 24 Mart'taki repo ihalelerindeki para miktarını 50'şer milyar dolara çıkarttı.

FED, bu ay, 100 milyar dolarlık repo ihalesi gerçekleştirecek. Öte yandan, ABD'de işsizlik oranı, rekor düzeyde yükseldi. Tarım dışı istihdamın azaldığı ve Şubat ayında 63 bin kişinin işsizler kesimine katıldığı, bunun ise son 5 yılın en kötü rakamı olduğu belirtildi.

İşsizlik oranının yüzde 4,8 oranında olduğu da bildirildi. Ekonomistler, ABD'deki işsizlik verilerinin, ekonomik durgunluğun önemli bir işareti olabileceğine dikkat çekiyorlar. ABD'de, verimlilik azalırken, iş gücü maliyeti yükseldi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, işçi başına verimlilik, geçen yılın son çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre gerileyerek, yıllık bazda yüzde 1,9 olarak gerçekleşti.

İş gücü maliyeti de, yine yılın son çeyreğinde, bir önceki dönem göre yüzde 2,6 oranında artış gösterdi.

IMF'ye göre ise ABD'nin ekonomik büyümesi yavaşlıyor, ancak durgunluk yok.

IMF Birinci Başkanı Yardımcısı John Lipsky, yaptığı açıklamada, önümüzdeki çeyreklerde, ABD ekonomisindeki büyümenin iyice yavaşlayacağını, ancak bir durgunluk beklemediklerini söyledi. Lipsky, ABD ekonomisindeki yavaşlamanın, Avrupa ve diğer sanayileşmiş ülkelere olumsuz etkisinin olacağını, ancak yükselen piyasaların bundan etkilenmeyeceğini de vurguladı.

ABD Doları'nın uluslararası döviz borsalarında önemli para birimleri karşısında Pazartesi günü kapanış ve Cuma günü öğle değerleri şöyle oldu:

PARA BİRİMİ PAZARTESİ CUMA

Japon Yeni102,95103,12

İsviçre Frangı1,04031,0264

Kanada Doları0,98510,9853

Londra döviz piyasasında pazartesi günü 1,5172 dolardan kapanan avro, cuma kapanışta 15346 dolara yükseldi. Aynı borsada haftaya 1,9851 dolarda giren İngiliz Sterlini ise cuma kapanışta, 2,0140 dolara çıktı.

ALTIN FİYATLARI

Bazı borsalarda altının ons fiyatının pazartesi günü kapanış ve cuma günü öğle saatlerindeki fiyatları şöyle oldu:

BORSAPAZARTESİCUMA

Londra978,25972,50

Zürih979,30974,65

MENKUL KIYMET PİYASALARI

New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki endeksler, haftayı düşüşle kapattılar. Dow Jones Endeksi, ortalama yüzde 3 oranında değer kaybederek, 11,893.69 puandan haftayı kapattı. Teknoloji endeksi Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2,6 ve Standard and Poor's 500 endeksi de yüzde 22,8 oranlarında değer kaybıyla haftayı kapattılar.

Şubat ayı boyunca, Dow Jones endeksi yüzde 3, Standard and Poor's 500 endeksi yüzde 3,5, Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 5 oranında değer kaybetti. Tokyo Borsası'nda, Nikkei Endeksi, 820,22 puan değer kaybederek, hafta sonunda 12,782.80 puandan kapandı. Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda FTSE-100 endeksi de, ortalama 66,5 puan değer kaybederek, 5,699.9 puandan haftayı kapattı.

PETROL FİYATLARI

Öte yandan, ham petrol fiyatları geçen hafta rekor düzeyde yükseldi. ABD Ham Petrolü'nün varil fiyatı, 105,15 dolardan işlem gördü. Petrol fiyatlarının yüksek seyretmesinde, düşük dolar kurunun yanı sıra Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) petrol üretim miktarını değiştirmemesi ve ABD'de petrol rezervlerinin düşük seyretmesi etkili oluyor. OPEC Petrol Bakanları toplantısı, geçen hafta, kartelin Viyana'daki merkezinde yapıldı.

Toplantının ardından yapılan basın toplantısında soruları yanıtlayan OPEC Dönem Başkanı ve Cezayir Petrol Bakanı Şekip Halil, uluslararası piyasada ham petrol sıkıntısı çekilmediğini ifade ederek, petrol piyasasındaki istikrarsızlığın, ham petrol sıkıntısından değil, spekülasyonlardan ve Amerikan dolarının değer kaybından kaynaklandığını bildirdi. Halil, bu yılın ikinci yarısında günlük üretim miktarının 1,2 milyon varil artırılmasının planlandığını söyledi. Toplantıda petrol bakanları gelecek olağan toplantısının bu yıl 9 Eylül'de Viyana'da yapılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber