'FETÖ'cüler projeyi çaldı' iddialarını inceledik: Yazılımı ne yaparsanız yapın çözemezsini

Terör örgütü FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen Vuslat Bayoğlu'nun Güney Afrika'daki şirketi tarafından üretilen ve Bayraktar TB2'ye rakip olacağı iddia edilen MİLKOR 380 MALE İHA, akıllara TB2'nin proje çizimlerinin dışarıya sızdırılmış olabileceği tartışmalarını getirdi

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 28 Eylül 2022 07:28, Son Güncelleme : 28 Eylül 2022 07:29
'FETÖ'cüler projeyi çaldı' iddialarını inceledik: Yazılımı ne yaparsanız yapın çözemezsini

Sorularımızı cevaplayan savunma politikaları analisti Turan Oğuz, TB2'yi önemli kılanın yazılımı olduğunu, onun da kopyalanamayacağını söyledi. Analist Oğuz, TB2'nin birkaç sebepten dolayı ön planda olduğunu söyleyerek "Gövde olarak çok rahat yapabilirsiniz ama o bir TB2 olmaz. TB2 birkaç sebepten dolayı öne çıkıyor. Bir, çok yakın servis ağı, iki sürekli geliştiriliyor, üç yeni çıkan tehditlere karşı hemen karşı tehdit uyguluyor, dört içindeki yazılımı çok özel, beş kendi yapımından dolayı farklı kabiliyetleri var. Form olarak benzer şeyler yapılabilir, yapılıyor da ama onlardan TB2 olmaz. TB2'yi TB2 yapan özellikler düz formu, görüntüsü değil. TB2'yi TB2 yapan yazılımıdır, otonom uçuş kabiliyetidir. Onu ne yaparsanız yapın çözemezsiniz. Çünkü onlar düştüğü zaman içindeki yazılım silinir, içindekiler alınıp kopyalanabilir bir şey değil. O yazılımı çekemediğiniz zaman siz de gidip herhangi bir üniversite öğrencisi grubuna TB2 benzeri bir şey yaptırırsınız" diye konuştu.

Oğuz, TB2'nin altındaki MAM-L'nin (Mini Akıllı Mühimmat) olmadan hassas vuruşlar yapamayacağını aktararak "Yalnızca TB2 de değil, onun altındaki MAM-L olmasa bu kadar hassas vuruşlar da yapamaz, hedeflerini de vuramaz. Hedeflerini vuramayan araç da geçerli, aranan bir araç değildir" dedi. Oğuz, TB2 çıktıktan sonra birçok ülke tarafından taklit edildiğini aktararak "Elimizde bir tane tam TB2 olabilir hiç önemli değil. O malzeme, kalite elinizde yoksa TB2'yi elde edemezsiniz" ifadelerini kaydetti.

Ferhat Ekinci

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber