Dinlemede 4'üncü kayıt

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Mart 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU, TOLGA ŞARDAN Ankara

Bir internet sitesinde yayımlanan ses kayıtlarına yenisi eklendi. Tümamiral Kadir Sağdıç'a ait bir konuşmanın da ?youtube'a yüklendiği ileri sürüldü

Başkent Ankara'yı karıştıran, ?www.youtube.com? adlı internet sitesine yüklenen ses kayıtlarının arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Öğretim Komutanı Tümamiral Kadir Sağdıç'a ait olduğu öne sürülen bir kaydın da bulunduğu ortaya çıktı.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci'ye ait olduğu öne sürülen kayıttan önce siteye yüklendiği anlaşılan kaydın da ?ortam dinlemesi? şeklinde elde edildiği anlaşıldı.

Söz konusu kayıtta Sağdıç olduğu öne sürülen kişi, askerin gerektiği zaman gerekli reaksiyonları gösterebileceğini söylüyor.

Bugüne kadar ortaya çıkan dört çarpıcı isme ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarının ortak noktası olarak kayıtların ?ortam dinlemesi? ile yapılması gösteriliyor.

?Amatör kayıt olabilir'

Uzmanlar, seslerin, amatör olarak nitelendirilebilecek cihazlarla da kaydedilmiş olabileceği yönünde görüş bildiriyor.

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler (GES) Komutanı Tuğgeneral Münir Erten, Tümamiral Sağdıç ile özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci'ye ait olduğu öne sürülen seslerin beklenmedik kişilerce de kayda alınmış olabileceği ifade ediliyor.

Yargı kaynakları, savcılıkların bu konuda, ses kayıtlarının internet sitesine yüklendiği bilgisayarların IP numarasının saptanmasını istemekten başka yapabilecek fazla bir şey olmadığını, IP numarasının internet kafelere bile ait olabileceğini ifade ediyor.

Kayıtların, seslerin sahibi olduğu iddia edilen kişilerce sahiplenilmemesi de savcılıkların bu konuda harekete geçmesini güçleştiriyor.

Kim dinledi?

Kaynaklar, dört ismin de belirtilen nitelikteki konuşmaları ancak güvendikleri kişilerin yanında yapabileceğini, özellikle yüzlerce yasal dinleme kararında imzası bulunan Savcı Demirci'nin isminin gündeme gelmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi. Kaynaklar, ?Bu kaydın 2006'nın bahar aylarında başka savcıların odasında, farklı zamanlardaki sohbetlerden elde edildiği öne sürülüyor? diye konuştu.

Kayıttaki sesin Demirci'ye ait olup olmadığının da anlaşılamadığını ifade eden kaynaklar, ?Ses kendisine ait olsa bile kimin kaydettiğini çözmek neredeyse imkânsız? dedi.

İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül, ?Bunları yükleyen kişinin kendi IP numarasını saklama imkânı var. Çok iyi hareket ettiyse, uzman biriyse saklayabilir. Ama değilse ülkesi de IP numarası da saptanabilir. Ancak internete yüklenmesini engellenemez. Sadece mahkeme kararıyla Türkiye'den izlenmesi engellenebilir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber