9 Mart 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 09 Mart 2008 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKAN ERDOĞAN İZMİR'DE

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İzmir İl Kadın Kolları'nın kongresine katılıyor. (Saat:14.00)

-Erdoğan ayrıca, Balkan Dernekleri Federasyonu üyeleri ile yemekli toplantıda bir araya geliyor. (Saat:17.30)

-BAKAN FARUK ÇELİK MÜSİAD ANKARA GENEL KURULU'NDA

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, MÜSİAD Ankara Şubesi'nin Genel Kurulu'na katılıyor. (Saat:11.00)

-DOKTORLAR ?KARANLIĞA KARŞI BEYAZ DURUŞ?TA

-Türk Tabipler Birliği, Sağlık Bakanlığı önünde, ?Karanlığa Karşı Beyaz Duruş? etkinliği ve basın açıklaması yapıyor. (Saat:12.30)

-TZD BAŞKANI YETKİN BASIN TOPLANTISI DÜZENLİYOR

-Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, gıda enflasyonu ve alınabilecek önlemlere ilişkin basın toplantısı düzenliyor. (Saat:13.30)

-MECLİS'TE BU HAFTA

-Geçen haftayı tartışmalı yasaların görüşüldüğü gerilimli oturumlarla kapatan Meclis yine yoğun giriyor. TBMM Genel Kurulu, haftaya, denetim konularıyla başlayacak. Genel Kurulda, 11 Mart salı günü, sözlü soruların ardından, çevreyle ilgili verilen 20 araştırma önergesi birleştirilerek görüşülecek. Araştırma önergelerinin kabul edilerek komisyon kurulması bekleniyor.

-HRANT DİNK KOMİSYONU ESKİ TRABZON EMNİYET MÜDÜRÜ REŞAT ALTAY'I DİNLEYECEK

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Hrant Dink suikastını araştırmak üzere kurulan alt komisyon, çalışmalarını sürdürüyor.

- Hrant Dink komisyonu, çalışmalarına bu hafta eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'ı dinleyerek devam edecek.

-301 DEĞİŞİKLİĞİNE ÜÇ SEÇENEKLİ YETKİ ARAYIŞI

-TCK'nın 301. maddesine ilişkin çalışmalarını tamamlayan AKP Meclis Grubu'nda, ?kovuşturma yetkisi? üzerindeki tartışmaların sonuçsuz kalması üzerine bu maddenin ilgili fıkrasını boş bırakıldı. Kovuşturma yetkisinin kimde olacağına ilişkin üç seçenek üzerinde duruluyor. Kovuşturma açma yetkisinin, Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı veya oluşturulacak yeni bir kurulda olması seçenekleri üzerinde tartışılıyor.

-TCK'nın 301. maddesinin Meclis'e getirilmesi konusunda henüz bir takvim belirlenmezken Meclis kulislerinde, değişikliğin, üniversitelerde türbanı serbest bırakan tartışmalı Anayasa değişikliği sürecinin tamamen sona ermesinden sonra Meclis gündemine getirileceği belirtiliyor.

-DEMİREL: "TÜRBAN BAŞKA ÜLKELERDE ŞERİAT ARAYANLARIN ARACI OLMUŞTUR"

-9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, türbanın özgürlük olarak değerlendirilemeyecek kadar masum bir simge olmadığına dikkat çekerek, türbanın başka ülkelerde şeriat devleti arayanların aracı olduğunu söyledi.

-Demirel, "Türban şeriat devleti arayan İslami cereyanların kullandığı araçlardan biridir. Bu zamanda böyle bir meselenin yeniden Türkiye gündemine gelmesi ve alevlenmesi Türkiye için talihsizliktir. Bu tartışma aslında, kadın toplum içinde olmalı mı, olmamalı mı noktasına kadar gidebilecek bir tartışmadır? dedi.

-Türkiye'nin bir çok sorunun olduğuna değinen Demirel, Hükümetin, Türkiye'nin bir kısmının hükümeti olmaması gerektiğine dikkat çekti.

-BAKAN ŞAHİN ÖNCE REDDETTİ SONRA KABUL ETTİ: ÖCALAN'IN AVUKATLARI İLE GÖRÜŞMELERİNDE BİR GÖREVLİ HAZIR BULUNUYOR

-Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan'ın İmralı'da bulunan teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın avukatları aracılığıyla gönderdiği mesajların PKK'nın yayın organları ve internet sitelerinde çıkmasının avukatların ?örgütsel amaçlı haberleşmelere aracılık ettiğini ortaya koymakta mıdır?? sorusuna önce, ?kitap olarak yayınlanması amacıyla kurum dışına herhangi bir not veya yazılı doküman gönderilmesine izin verilmediği?ni söyleyerek yanıt verdi.

-Bakan Şahin, Çirkin'in soru önergesini tekrarlaması üzerine ise bu kez ?Halen İmralı Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda terör suçlarından hükümlü olarak bulunan kişi hakkında, 5275 sayılı kanunun 59. maddesinin dördüncü fıkrasında düzenlenen hüküm gereğince işlem yapıldığı ve avukatlarıyla yaptığı görüşmeler sırasında infaz hakiminin kararı doğrultusunda bir görevlinin hazır bulundurulduğu, bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinden anlaşılmıştır? dedi.

-Şahin, Öcalan'ın kitapları ile ilgili olarak da İstanbul 11. Ağır Ceza, 14. Ağır Ceza ve 14. ağır ceza mahkemelerinde kamu davası açıldığını, davaların halen devam ettiğini bildirdi.

-HÜKÜMET YILLIK BÜYÜMEYİ YÜZDE 5 ÇIKARMAKTA KARARLI

-TÜİK'in milli gelir hesabında yaptığı yöntem değişikliği, hükümet yetkililerinin ısrarla dile getirdiği ancak önceki hesaplama yöntemine göre tutmayacağı anlaşılan yüzde 5'lik 2007 büyüme hedefinin tutturulması olasılığını gündeme getirdi.

-1987'den bu yana uygulanan hesaplama yöntemine göre 2007'nin ilk dokuz ayında yüzde 3.8 olan büyüme oranı, 1998 bazlı yeni seride bir anda yüzde 5'e yükseldi. Henüz açıklanmayan, ancak yüzde 3-4 dolayında beklenen son çeyrek büyüme oranının benzer yükselmeyle yüzde 4.9 çıkması durumunda yıllık yüzde 5'lik hedef tutturulacak.

-AKBANK MURAHHAS AZASI BÜLENT ADANIR'DAN BANKALARA 2008 UYARILARI: LİKİT KALIN, RİSKLİ İŞLEMLERE GİRMEYİN

-Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Azası Bülent Adanır, bankalara 2008 için likit kalmaları ve riskli işlemlere girmemeleri önerisinde bulundu. Adanır, "Çünkü dünyada likidite kaynakları hızlı bir şekilde kurumuştur. Bundan sonraki 3 ayda 6 ayda kaynaklar daha da mı kuruyacak yoksa rahatlama mı olacak bunu görmek lazım. Bunun cevabını şu anda hiç kimse bilmiyor. Her zaman dikkatli olmakta fayda var.Bankalar 2008 için en iyiden en kötüye kadar senaryo planlamasını iyi yapmalılar? dedi.

-Adanır, dünya piyasalarında paranın fiyatını artık ürünün şekli değil, likidite durumumun belirlediğini söyledi. Adanır, "Karşı tarafta likidite sıkıntısı var. Dolayısıyla yabancı kreditör bankalar daha dikkatli. Elinde para varsa da kendisi için tutuyor ne olur ne olmaz diye. Eskiden kasasında ne olur ne olmaz diye 5 lira tutan şimdi birden bire 20 lira tutmaya başladı. İkincisi de bazı bankaların ne olur ne olmazda 5 lirası vardı. Şimdi o da gitti. Değil 20 lira tutmak 5 lira bile tutamaz hale geldi? diye konuştu.

-Bülent Adanır, Türk bankalarının uluslararası ilişkilerde artık çok daha güçlü olduğunu belirtti.

-YAPI KREDİ'DEN 500'ER MİLYON YTL TUTARLI İKİ YENİ FON

-Yapı ve Kredi Bankası'nın B Tipi yüzde 100 Anapara Garantili Birnci Yatırım Fonu ile B Tipi yüzde 100 Anapara Garantili Gökkuşağı Yatırım Fonu'nun kuruluşuna SPK'dan izin alındı.

-500'er milyon YTL tutarlı iki fonun portföyü de yüzde 85 oranında Hazine bonosu ve yüzde 15 oranında opsiyon sözleşmesinden oluşuyor. Fonların katılma belgesi ihraçları Kurul kaydına alındı.

-İŞ KAZALARI NEDENİYLE YILDA 1.9 MİLYON İŞ GÜNÜ KAYBI

-İş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle 2006 yılında 1 milyon 905 bin 235 iş günü kaybedildi. 2006 yılında 79 bin 27 iş kazası meydana gelirken, meslek hastalığı sayısı ise 574 oldu.

-En fazla iş kazası yüzde 14 ile metal eşya imalatı sektöründe meydana gelirken, bunu yüzde 9 ile inşaat, yüzde 8.5 ile kömür madenciliği izledi. En fazla ölümlü kaza ise yüzde 25 ile inşaat ve yüzde 10 ile nakliyat sektöründe yaşandı.

-BAŞBAKANLIK ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI

-Başbakanlık son bir yıl içinde ziyaretçi akınına uğradı. Şubat 2007'den Şubat 2008'e kadar Başbakanlığa 160 bin ziyaretçi geldi. 2008'in Ocak ayında Başbakanlığa gelen ziyaretçi sayısı ise 16 bin oldu.

-Başbakanlık İletişim Merkezi'ne Ocak 2008'de bir önceki yıla göre yüzde 100 artışla 30 bin başvuru yapıldı. Bu rakam 2007 Ocak ayında 15 bindi. Başvurular en fazla Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Sosyal Hizmetler alanında gerçekleşti.

-RTÜK BAŞKANI AKMAN: ?SİYASETİN HİZMETİNDE DEĞİLİZ?

-RTÜK Başkanı Zahid Akman, medya-siyaset ilişkisinin her zaman tartışıldığını ve kimilerinin bu ilişkiyi, gündemde bulunmak için siyasi hedefleri doğrultusunda kullandığını belirtti. RTÜK'ün, Meclis'te bulunan partilerin önerileriyle seçilen kişilerden oluştuğunu hatırlatan Akman, ?Bu sebeple siyaset medya ilişkisinde, RTÜK hiçbir zaman siyasetin hizmetinde bulunmamıştır. Tüm üyeler siyaset dışı bir tutumla kamu görevini yerine getirmektedirler? dedi.

-KÜRESEL TERÖRİZM SEMPOZYUMU YARIN BAŞLIYOR

-Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı tarafından düzenlenen Küresel Terörizm ve Uluslararası İş Birliği Sempozyumu'nun ikincisi yarın başlayacak. İki gün sürecek sempozyumun açılış konuşmasını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt yapacak.

-MAKSATLI ATAMAMAYA YARGI ENGELİ

-Müdür yardımcılığı sınavını kazanmasına karşın Ahmet Karakuş isimli öğretmen, ?atama şartlarına sahip değilsiniz? denilerek atanmadı. Atmanın ?maksat?lı olarak yapılmadığı gerekçesi ile Ankara 5. İdare Mahkemesine başvuran Karakuş'u mahkeme haklı bularak, atamasının yapılması gerektiğine karar verdi.

-OKS VE DPY-B'YE BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

-İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı ve bu yıl sonuncusu yapılacak Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na (OKS) ve Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk (DPY-B) Sınavı başvuruları yarın başlıyor. Başvuru süresi 28 Mart'ta sona ererken, sınav 8 Haziran 2008 Pazar günü saat 10.00'da yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber