İzmir'de ekmeğe yüzde 12.5 zam geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2008 18:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş, ekmeğe 10 Mart Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 12.5 oranında, yani 5 kuruş zam yaptıklarını açıkladı. İzmir'de 200 gram ekmek 45 kuruştan satılacak.

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş, açıklamasında, fırıncının çaresiz olduğunu öne sürdü. Fırınların aylardır büyük zarar ettiğini savunan Durmuş, "Dayanabileceğimiz noktaya kadar dayandık. Hatta dayanma noktamızı bile çoktan aştık. Zam kaçınılmazdı" dedi.

Fırıncıların normal kar marjıyla çalışmaları halinde bugün ekmek fiyatına en az yüzde 25 zam yapması gerektiğini savunan Nejdet Durmuş, "Halkımızın ana gıda maddelerinden biri olan ekmeğe yüzde 25 zam yapmaya gönlümüz razı değil. Biz de halkımızın geçim sıkıntısı çektiğini biliyoruz. Bu nedenle fiyatlarımızı belirlerken bunu göz önüne aldık ve şimdilik ekmeğe yüzde 12.5 oranında zam yapmayı kararlaştırdık. Bu da ekmek başına 5 kuruş fiyat artışı demektir. Bu da İzmir farkıdır. İzmirliye yine Türkiye'nin en ucuz ekmeğini yedireceğiz" şeklinde konuştu.

İzmir'de ekmeğin fiyatının en son 9 ay önce arttığına dikkat çeken Başkan Durmuş, "Bu dokuz ay zarfında una yüzde 12.5, elektriğe yüzde 46, akaryakıta yüzde 30 oranında zam geldi. Bir de bunun yanında fırıncının personel, maya, vergi, kira, SSK primi gibi yan giderleri var. Bazı spekülatörlerin eline geçtiği ya da bu kişiler tarafından ellerinde tutulduğu söylenen buğday ürünü ve bunun uzantısı olarak un fiyatları üzerinde oynanan oyunları biz fırıncılar da kamuoyu ile birlikte medyadan izliyor ve üzülüyoruz. Ekmeğin imalatında kullanılan 31 girdi kalemine serbest piyasa koşulları altında sürekli zam geldiği halde, fırıncı bugüne kadar bu artışları hep cebinden karşıladı, fiyatlarına yansıtmadı. Ama bizlerinde dayanma gücü kalmadı." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber