Prim sistemi psikiyatri hastasını kötü etkiledi

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 10 Mart 2008 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Baktığın hasta kadar prim? sistemi psikiyatri hastalarını olumsuz etkiledi. 5. Ulusal Anksiyete Kongresi'ne katılan psikiyatırlar, günde 100 hastaya bakmaktan, hastaya çok az vakit ayırmaktan ve ilaç yazıp eve göndermek zorunda kalmaktan şikayet etti.

İSTANBUL - Hükümet ücretleri artırmak için kamu hastanelerinde performansa dayalı teşvik sistemi getirdi. Hem hastaneler hem de doktorlar gelir düzeyini yükseltmek için baktıkları hasta sayını artırdı.

Haberin devamı

Ancak prim sistemi psikiyatri hastalarına olumsuz yansıdı. Psikiyatrılar günde 100 hasta bakmaya başladı. Hastaya ayrılan zaman azaldı, tedavi kalitesi etkilendi.

5. Ulusal Anksiyete Kongresi Başkanı Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, ?Bir devlet hastanesi polikliniğinde günde 60-100 tane psikiyatri muyaenesi yapıldığından yola çıkarsanız, hasta başına 10 dakika bile harcanmadığını görürsünüz. Hastalarımıza ilaç yazılıyor ama doğru ilaç tedavisini destekleyecek psikoterapik yaklaşımlar yanında olmadığı için memnun ayrılmıyorlar.Onun için de ilaçlarını kesiyorlar? dedi.

Hastanede ayrılan zamanın azlığının hasta memnuniyetsizliğini artırdığını, doktora gitmeden ilaç kullanma alışkanlığını tırmandırdığını belirten Doç. Dr. Dilbaz, ?kişi, kendi başına sadece komşusunun önerisiyle eczaneden ilaç alabiliyor. Depresyonu olmayan birinin bu tür ilaçları alması zaman zaman zararlı olabiliyor, duygu yükseltiyor umursamazlık oluşturuyor? uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber