UAK doçentlik vermedi unvanı mahkemeyle aldı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Mart 2008 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yrd. Doç. Dr. Milay Köktürk'ün doçentlik başvurusunu reddeden ÜAK'ın kararı mahkemeden döndü. Ankara 16. İdare Mahkemesi, bilirkişi incelemesi sonucunda Köktürk'ün doçent olmasına karar verdi

ANAYASA rağmen başörtülülerin üniversitelere alınmamasını isteyen Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) bir hukuk dışı kararı daha mahkemeden döndü. ÜAK, doçentlik sınavında jürinin 5'te 3 oyçokluğuyla başarılı bulduğu Pamukkale Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Milay Köktürk'ü başarısız bulup ?doçent' ünvanı vermedi. Köktürk'ün başvurduğu Ankara 16. İdare Mahkemesi, Türkiye'de ilk kez bir akademisyenin doçentliği hak edip etmediğini belirlemek için bilirkişi tayin etti.

BAŞARILI BULUNMUŞTUR

Akademİsyenlerden oluşan bilirkişi, ?Kültür filozoflarından Ernst Cassirer'in öğretisinin Türkiye'de tanınmasını sağlayan, sosyoloji ve felsefe alanlarında yeni açılımlar getiren Milay Köktürk, beş çalışmasıyla 8.9 puan takdir edilmiş ve başarılı bulunmuştur' değerlendirmesi yaptı. Mahkemede bunun sonucunda bir ilke imza atarak Köktürk'e ?doçent' ünvanı verdi. Dava süreci şöyle başladı: Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Milay Köktürk, 2006 yılında doçentlik sınavına başvurdu. 2547 sayılı yasaya göre bilimsel araştırmalarını Üniversitelerarası Kurul'un oluşturduğu, doçentlik jürisine gönderdi. 5 kişiden oluşan jüri toplanıp, Köktürk'ün çalışmalarını inceledi. Jüri üyelerinden Prof. Dr. Ahmet İnam, Prof. Dr. Doğan Özlem ve Prof. Dr. Abdülkadir Çüçen başarılı bulurken, Prof. Dr. Sabri Büyükdüvenci ve Prof. Dr. Kurtuluş Dinçer ise başarısız buldu. ÜAK ise ?Doçentlik Sınav Komisyonu'nun 3 üyesinin başarılı 2'sinin başarısız bulduğu Köktürk'ü, ?başarısız' buldu. Jüri üyelerinden yeniden inceleme istendi.

BİR ÜYE 3 AYDA FİKİR DEĞİŞTİRDİ

JÜRİ üyelerinden biri ilk karardan yaklaşık 3 ay sonra fikir değiştirerek başarısız bulduğunu bildirdi. Milay Köktürk, jüri üyesinin kararını özgür iradesiyle değiştirmediği kanati ile dava açtı. Ankara 16. İdare Mahkemesi 1 yıl süren dava sonunca 26 Şubat'ta karar verdi. Doçent olabilmek için en az 6 puan etkinlikte bulunması gereken davacı Köktürk'ün, yapılan bilirkişi incelemesinde 8.9 puanlık bilimsel etki puanı aldığının altı çizildi. ÜAK'nın bilirkişi raporuna itirazı da reddedildi. Mahkeme de Köktürk hakkında dava konusu işlemin iptaline ve mahkeme masraflarının da Üniversitelerarası Kurul tarafından ödenmesine karar verdi.

Emsal olacak

ANKARA 16. İdare Mahkemesi Yrd. Doç. Dr. Köktürk'e doçent ünvanı vermeyen, Doçentlik Sınav Komisyonu'nun kararının yasalara aykırı olduğuna hükmetti. Bu kararla doçentlik başvuruları kabul edilmeyen akademisyenler için de dava açabilmelerinin önü açıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber