İşçi ve memur sendikaları 14 Mart'ta 2 saat iş bırakacak

Haber Giriş : 11 Mart 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emek Platformu'nu oluşturan örgütlerin genel başkanları, Türk-İş'in çağrısı üzerine dün bir araya gelerek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarıya karşı ortak eylem kararı aldı. Buna göre sendikalılar, tasarıya 14 Mart'ta 2 saat boyunca iş bırakarak tepki gösterecek.

Emek Platformu Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, BASK Genel Başkanı Resul Akay, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Gencay Gürsoy ile platformun diğer bileşenlerinin temsilcilerinin katılımıyla toplandı.

Toplantıdan sonra bir bildiri yayımlandı. Bildiriye göre, platform sosyal güvenlik reformuna ilişkin yasa tasarısının emekliler ve dul yetimler için ağır hak kayıplarına neden olduğu tespitini yaptı. Bildiride emeklilik ve sağlık alanında köklü değişiklik yapan tasarının sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu ifade edildi. Hükümetin görüş ve önerileri dikkate almadığı vurgulanan bildiride, tasarının çalışma koşulları ve ülke gerçekleriyle bağdaşmadığına dikkat çekildi.

Bildiride tasarının yasalaşmaması gerektiği kaydedilerek, tasarıya karşı ortak eylem kararı alındığı açıklandı. Buna göre 13 Mart'ta kitlesel basın açıklaması yapılacak, 14 Mart'ta ise işçiler uyarı amaçlı çalışmama hakkını kullanacak. Sendikalılar cuma günü 10.00-12.00 saatleri arasında iş bırakacak. Bu uyarılara rağmen genel kurulda yasa mevcut haliyle ele alınırsa aynı gün platform yöneticileri Ankara'da toplanarak tepkilerini TBMM'ye iletecek. Emek Platformu gerektiğinde yeni değerlendirmeler yapmak üzere toplanacak.

Toplantının ardından Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'yu arayarak, görüşmeye çağırdı. Çelik'in sendika yönetimine ?uzlaşma zemini arayalım? dediği öğrenildi. Görüşmeler bugün de devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber