Tuzdaki 'potasyum klorür' hastalarda riskli

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Mart 2008 12:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Piyasada sodyum oranı azaltılmış halde satılan tuzu, ancak sağlıklı kişilerin tüketebileceği, içindeki potasyumdan dolayı kalp ve damar hastalıkları ile yüksek tansiyon hastalarına ise sakıncalı bulundu.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji ve Hipertansiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, günlük tuz kullanımının en fazla 4 -6 gram arasında olması gerektiğini belirterek, bunun üzerindeki tüketimin kan basıncının artmasına sebep olduğunu bildirdi. Özellikle kebap türü yiyeceklerde tuz tüketiminin fazlalaştığına dikkat çeken Sağlıker, Türkiye'de 17,5 milyon dolayında hipertansiyon hastası olduğunu ancak bunların sorunun farkında olmadıklarına dikkat çekti. Aşırı tuz tüketiminden dolayı kan basıncının artarak, yüksek tansiyonun meydana geldiğini, böbreklerin de fazla tuzu vücuttan atamadığını dile getirdi.

Yüksek tansiyon sebeplerinin başında gelen tuz tüketiminin kesinlikle azaltılmasını isteyen Sağlıker, son zamanlarda sodyumu azaltılmış tuz kullanımının sorulduğunu dile getirdi. Tansiyon hastalarının kesinlikle bu tuzları kullanmasının doğru olmadığına vurgu yapan Sağlıker, "Bu tuzun sodyumu azaltılıyor ancak içerisinde potasyum klorür bulunuyor. Potasyum da kalp ve hipertansiyon hastaları için risktir. Bu tür tuzları sağlıklı insanların, az miktarda kullanmaları uygun olabilir." diye konuştu.

İngiliz Tıp Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, daha az tuz tüketmenin kalp ve damar hastalıkları riskini dörtte bir, kalp krizi riskini de beşte bir oranında azalttığı ortaya çıkmıştı. Çok fazla tuz tüketiminin kan basıncını yükseltebileceği, yüksek tansiyonun da kalp krizi ve inme riskini artırabileceği uzmanlar tarafından zaten biliniyordu, ancak dergideki yeni araştırmada, bu bağlantı kanıtlanıyor ve tuzun verebileceği zararın boyutu ortaya konuyor. Çalışmada, günlük tuz alımının 6 gramı geçmemesi (erişkinler için önerilen miktar) gerektiği uyarısında bulunularak, tuz tüketimini az miktarda azaltmanın, kalp ve damar hastalıkları riskine büyük etkisi olduğu vurgulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber