Şahin: Sendikalar zammı üyelerine istiyordu

Haber Giriş : 03 Ekim 2004 18:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, memurlara yüzde 10`un üzerinde bir zam oranı verilemeyeceğini yineledi. Bakan Şahin, Süreyya Ayhan`a da ``konuşmaması`` uyarısında bulundu.
Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, CNN Türk`te yayınlanan Cafe Siyaset Programı`nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

72 KATRİLYON TARTIŞMASI
Şahin, memur konfederasyonları ile Hükümet arasında yaşanan ``72 katrilyon`` tartışmasına da açıklık getirdi. Konfederasyonların önerdiği zam miktarının bütçeye 29 katrilyon ek getirdiğini belirten Şahin, hiç zam yapılmaması halinde 2005 yılında memurlara yapılacak ödemenin 30 katrilyon lira olduğunu söyledi. Şahin, memurlara bütçeden ödenecek miktarın böylece 59 katrilyon liraya yükseldiğini kaydetti. Memurlara yapılacak bu zamdan emekli ve KİT memurlarının da yararlanacağını anımsatan Şahin, böylece konfederasyonların önerdiği zam miktarının bütçeye 72 katrilyon liralık bir yük getireceğini savundu.

Bakan Şahin, Konfederasyonların sadece sendika üyelerine zam yapılması yönünde bir öneri ortaya koymaları yüzünden öneriyi de sendika üyeleri sayısı üzerinden hesaplayarak 15 katrilyon sonucuna vardıklarını öne sürdü.

SADECE SENDİKA ÜYESİNE ZAM OLMAZ
Konfederasyonların savunduğu şekilde devletin sadece sendika üyelerine zam yapması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını ifade eden Şahin, bunun insanları ``sendikalı olmaya zorlayacağını`` kaydetti. Şahin, bu durumun Anayasa`nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu söyledi.

KEŞKE 72 KATRİLYON VEREBİLSEK
Enflasyon oranına göre zam öngördüklerini yineleyen Şahin, şöyle konuştu: "Herşey bütçenin olanaklarına göre düzenleniyor. Memurlara 72 katrilyon keşke verebilsek ama bizi sıkıntıya sokan faiz ödemeleri. Bütçe ödemeleri ortada. 65 katrilyon bu sene faiz ödemelerine ayrıldı. Ancak, faiz oranının düşmesi ile bu oran 56-57 katrilyona kadar düştü. Burada Hazine`nin 8 katrilyonluk tasarrufu meydana geldi. Faiz ödemelerini ne kadar düşürürsek, Türkiye o kadar iyiye gider. 72 katrilyon memurlara verirsek, 56-57 katrilyon da faiz ödemelerine, o zaman hiç yatırım yapamayacağız. Işsizler ne olacak. O nedenle bütçeye göre zam yapmak zorundayız.``

YÜZDE 10 ZAM ISRARI
Memurlara önerilen yüzde 10`luk zam oranının enflasyon karşısında en iyi öneri olduğunu söyleyen Şahin, ``2004 yılında enflasyonun üzerinde zam verdik. 2005 için de bunu hedefliyoruz. Enflasyonun üzerinde bir öneri götürmemiz mümkün değil, ama 5+5 gibi yüzde 10 ile duyarlılığımızı göstermek istedik`` dedi.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 10.9 ÖNGÖRÜSÜ
Şahin, 2004 yılı enflasyon hedefinin yüzde 12 olarak hedeflendiğini hatırlatırken, enflasyon oranında iyileşmeler yaşandığını, yüzde 12`lik öngörüye rağmen, verilerin Aralık sonunda enflasyon oranının yüzde 10.6 ya da yüzde 10.9 şeklinde çıkacağını gösterdiğini anlattı.

``UZLAŞTIRMA KURULU`NUN RAPORUNU BEKLEYECEĞİZ``
Bu zam önerisinin Memur Sen ve Kamu Sen tarafından kabul edildiğini ancak KESK tarafından kabul edilmeyerek, Uzlaştırma Kurulu`na başvurulduğunu anımsatan Şahin, Kurul raporunu beklediklerini ve buna göre, yeniden değerlendirme yapmaya hazırlandıklarını kaydetti.

Nihai kararı hükümetin vereceğini söyleyen Şahin, hükümetin Maliye ve Hazine`den ek bilgiler alarak, bu raporu değerlendireceğini anlattı.

"KİMSE BANA TALİMAT VEREMEZ"
Bakan Şahin, IMF`nin memur maaş zammı konusundaki tavrının sorulması üzerine, ``Bu çalışmayı ben yapıyorum. Başbakan beni görevlendirdi. Bana kimse talimat veremez`` dedi.

GEÇMİŞ KAYIPLAR BİR ÇIRPIDA DÜZELTİLEMEZ
Memurların, geçen yıllarda, yaşanan ekonomik sorunlar ve paranın değerinin düşmesi gibi nedenlerle büyük kayıplarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Şahin, ``Konfedorasyonlar bizden bu kayıpların bir çırpıda düzeltilmesini istiyor. O zaman daha çok borç olacak ve enflasyon yükselecek. Bunun da faturası yine yoksul kesimlere çıkacak`` dedi. Ekonominin giderek düzeldiğini ve yavaş yavaş istikrara kavuştuğunu ifade eden Şahin, mal fiyat artışlarında da bunun görüldüğünü söyledi. Artık, mal fiyatlarının yıllara göre yükselme göstermediğini, fiyatlarda bir gerileme ve durulmanın gözlendiğini kaydeden Şahin, bu nedenle zam oranıyla memurların alım güçlerinin düşeceği kaygısının yaşanamayacağını söyledi.

``İŞÇİLERLE UÇURUMUN KAPANMASINI İSTİYORUZ``
Yasa`nın kamu işçileri ile toplu sözleşme imkanı verirken, kamu memurlarıyla sadece toplu görüşme imkanı verdiğini anımsatan Şahin, bu nedenle kamu işçilerinin ücretlerinin kamu memurlarının ücretlerine oranla iki misli daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Şahin, aradaki bu uçurumu kapatmayı hedeflediklerini kaydetti.

SOSYAL HAKLARDA DÜZELTME
Yasa`nın sadece toplu görüşme imkanı verdiğini, toplu sözleşme imkanı vermediğini anımsatan Şahin, Yasa`da yer almamasına rağmen konfederasyonların talepleri doğrultusunda toplu görüşmeler kapsamında sadece zam oranının değil, memurların demokratik ve sosyal haklarının da konuşulduğunu belirtti. Bunun için bir Komisyon oluşturulduğunu söyleyen Şahin, bazı konularda mutabakata varıldığını ve bu çerçevede 4 sayfalık bir mutabakat metni imzalandığını bidirdi. Şahin, bu mutabakatta memurların sicilleri ve 1991 yılından bu yana memurluk yapanların statüsü gibi konularda uzlaşmaya varıldığını kaydetti.

ÇOCUĞA GÖRE ATAMA
Şahin, atama ve izin konularında da büyük ölçüde Konfederasyonlarla anlaştıklarını söyledi.

Şahin`in verdiği bilgiye göre, böylece eş durumuna göre atamaları yapılan memurların, çocuklarının eğitim durumuna göre de atamaları yapılabilecek. Mutabakatla, lisans eğitimi yapmak üzere çocukların farklı illere gitmesi durumunda, memurların da buraya atamalarının yapılması olanağı doğuyor. Memurların, eş ve çocuklarının sağlık durumlarına göre atamalarının yapılması da mutabakatta yer alıyor.

Memurların sicil ve disiplin durumlarına da şeffaflık getiriliyor. Memurlar, sicil ve disiplin durumlarını istedikleri zaman görebilecekler. Mutabakatla, memurlara sicildeki olumsuzluklara itiraz hakkı da tanınıyor.

DEVLET PERSONEL YASA TASARISI
Mehmet Ali Şahin, Devlet Personel Yasa Tasarısı konusunda da bilgi verdi. Memurların kendi aralarında da ücret farklılığının bulunduğuna dikkat çeken Şahin, bu nedenle zam oranının farklı kıstaslara göre dağılacağını bildirdi. Şahin, maaşı düşük olan memurlara yüksek oranda zam yapılması, yüksek olan memurlara ise düşük oranda zam yapılarak, aradaki uçurumu kapatmayı hedeflediklerini bildirdi.

Şahin, Yasa`nın mali haklarında nasıl bir değişiklik yapılacağı yönünde Türkiye-Ortadoğu Amme Enstitüsü uzmanlarına bir çalışma yaptırdıklarını kaydetti. Temmuz ayında tamamlanan bu çalışmanın yeni bir maaş sistemine geçilmesini öngördüğünü bildiren Şahin, böylece memurların maaş bordrolarında yer alan kaynakların sadeleştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Şahin, bordroda yer alan sadece Hakediş kaleminde 25 ayrı kaynak yer aldığını belirtirken, bu oranın 6-7`ye düşürülmesini istediklerini kaydetti. Bu önerinin İstanbul Üniversitesi`nden konuda uzman 6 profesörle tartıştıklarını kaydeden Şahin, profesörlerin karşı çıktığı bazı noktalar bulunduğunu, onların da yeni bir öneri hazırlayacaklarını ve bunu beklediklerini bildirdi.

``MEMURLARA GREV HAKKI İÇİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKLİ``
Memurlar için grevli toplu görüşme hakkının Anayasa tarafından yasaklandığını söyleyen Şahin, uluslararası hukuk da ise böyle bir yasağın olmadığını anımsattı. Anayasa`nın 90`ıncı maddesinde yapılan değişiklikle Türkiye`nin iç hukuk kurallarıyla uluslararası hukuk kurallarının çatışması durumunda uluslararası hukuk kurallarını tanıyacağı yönündeki düzenlemeyi anımsatan Şahin, buna rağmen memurlara grevli toplu sözleşme hakkının tanınamayacağını bildirdi. Şahin, TBMM`nin 1989`da onayladığı bu yöndeki uluslararası sözleşmede grevli toplu görüşmeyi düzenleyen maddeye şerh konduğunu anımsattı. Şahin, bu nedenle memurların bu taleplerinin Anayasa değişiklik paketinde ele alınması gerektiğini söyledi.

Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber