10 milyon abone şebeke değiştirmek istiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2008 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avea Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, Türkiye'de numara taşınabilirliğinin devreye girmesiyle 1 sene içinde en az 10 milyona yakın abonenin bir şebekeden bir yere geçmesinin beklendiğini belirtti.

Avea yöneticileri, üniversiteli gençleri iş dünyasına hazırlamak ve yenilikçi fikirleri hayata geçirmek amacıyla gerçekleştirilen ''Kırmızı Kuşak'' projesinin ''Şirket Gününde'' 100'ü aşkın öğrenciyle bir araya geldi.

Kırmızı Kuşak Şirket Gününde konuşan Cüneyt Türktan, sektörde katma değerli servislerin önem kazandığını, kırmızı kuşakta yetenekli gençleri bünyelerine katmayı amaçladıklarını söyledi.

Türktan, Avea'nın gençleri seven bir marka ve Türkiye'deki en genç operatör olduğunu kaydetti.

Dünya GSM sektörünün hızla büyüdüğüne işaret eden Türktan, 2007'de dünyada 2,3 milyar mobil abone olduğunu belirtti.

Dünyada 220 ülkede 860 GSM şebekesi olduğunu anlatan Türktan, ''Mobil hat sayısında dünyadaki büyüme yüzde 26, Avrupa'da yüzde 14, Türkiye'de ise yüzde 30'' dedi.

Türktan, gelirlere bakıldığında ise dünyada ortalama yüzde 19, Avrupa'da yüzde 10, Türkiye'de de yüzde 25 büyüme görüldüğünü söyledi.

Avea olarak 2 senede 600 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, bu seneki yatırım tutarlarının 300 milyon dolar olduğunu ifade eden Türktan, roamingde de dünyanın her yerinde olduklarını vurguladı.

Cüneyt Türktan, ''Nüfusun yüzde 94'ü kapsama alanında. 2 bin 200 kişilik, zirveye koşan bir aileyiz. Avea ilk olarak sektörde rekabeti başlatmıştır'' dedi.

Türktan, numara taşınabilirliğinin de bu sene Eylül-Ekim ayı gibi geleceğini belirtti.

-''NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİ PAZARIN YÜZDE 10-15 OYNAMASI OLUYOR''-

Konuşmasının ardından basın mensuplarının numara taşınabilirliğine ilişkin sorularını yanıtlayan Türktan, şunları kaydetti:

''Numara taşınabilirliği çok önemli. Bilhassa piyasada genç operatör, piyasaya sonradan gelen operatör olarak, genel pazar payımızın da az olmasından dolayı bizim için çok önemli. Genelde bakıldığında numara taşınabilirliği, pazarın yüzde 10-15 oynaması oluyor. Yani şu anda en az 10 milyona yakın bir abonenin bir şebekeden bir yere geçmesi bekleniyor. Biz burada daha avantajlıyız. Bizim abone sayımız daha az olduğundan daha çok beklentilerimiz var. Bunun için de tabii stratejik çalışmalarımız var. Bu yüzde 10-15...Onun bir süreci var bir sene içinde diyebiliriz.''

-''BİR GÜNDE OLMASINI UYGUN GÖRÜYORUZ''-

Numara taşınabilirliği ile rekabet açısından taşların yerine oturabileceği bir gündem olacağını ifade eden Türktan, ''Ama en önemlisi mesela Fransa'da numarayı 30 günde taşıyorsunuz, hiç kimse bir yerden bir yere taşınmak istemiyor. Bunun yanında Hong Kong'da 20 dakikada taşınıyor. O süreç çok önemli'' dedi.

Türktan, Türkiye'de bir günde numara taşınabilirliği olmasını uygun gördüklerini, numara taşınabilirliğinin bir günde gerçekleşmesi durumunda 10 milyon abonenin bir yerden bir yere geçmesinin daha hızlı olacağını söyledi.

Türktan, bunun yanında Türkiye'de o stratejilerin devamı olarak geniş bant lisanslarının da verilebileceğini belirtti.

-''BEKLENTİMİZ EKİM 15'TEN SONRA NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİNİN BAŞLAMIŞ OLMASI''-

Numara taşınabilirliği ile ilgili Telekomünikasyon Kurumunun kararları dahilinde Avea ve Vodafone olarak birlikte yatırım yaptıklarını hatırlatan Türktan, ''Gantek ve Telcordia firması ile çalışmalar yapılıyor. Nisan ayında bu altyapı hazır olacak ve kuruma teslim edecekler. 6 ay gibi bir test süresi var. Bu test süreci de Ekim'in 15'i gibi bitiyor. Beklentimiz Ekim 15'ten sonra numara taşınabilirliğinin Türkiye'de başlamış olması'' diye konuştu.

Bir gazetecinin ''300 milyon dolarlık yatırımın ne kadarı numara taşınabilirliği için olacak?'' şeklindeki sorusunu da Türktan, ''Numara taşınabilirliği toplam 4 milyon dolarlık bir ihaledir, bunu da Vodafone ile birlikte paylaşıyoruz. Belki bir kaç milyon dolar da içerdeki sistemlerde... Baktığınız zaman büyük bir yatırım değil. Esas yatırımın ağırlığı kapsama, kalite, kapasite, bir de tabii bu sene enformasyon teknolojileri altyapısı epey rol oynuyor'' şeklinde yanıtladı.

Bir başka soruya karşılık da Türktan, Türkiye için 3 mobil operatörün yeterli olduğunu, yeni gelen operatörün zorlanacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber