E-devlet uzakları yakın ediyor

Haber Giriş : 04 Ekim 2004 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlar, e-devlet projesiyle artık tüm vatandaşlık işlemlerini internet üzerinden yapabilecek. Pasaport başvurusu, nüfus cüzdanı yenileme, askerlik işlemleri gibi işlemler artık kolay.

E-devlet projesi ile uzaklık kavramının ortadan kalktığı ve devletin her an vatandaşa bir internet bağlantısı kadar yakın olduğu belirtilerek, yabancı ülkelerde yaşayan vatandaşların devletle olan tüm işlemlerini Türkiye'ye gitmeden de halledebilecekleri bildirildi.

Türkiye'de, Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) 'e-devlet uzmanı' olarak görev yapan Ahmet Ramazan Altınok, kamu hizmetlerinin internet üzerinden halka sunulmasını amaçlayan 'e-devlet' projeleri konusunda Türk-İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası'nda (TBCCI) bir seminer verdi.

Pozitif Danışmanlık tarafından, Hoxton Bibliotech sponsorluğunda TBCCI salonunda düzenlenen seminere, Londra'da yaşayan bir çok iş adamı, avukat ve öğrenci katıldı. Konferans, Pozitif Danışmanlık yöneticisi Fatih Şener'in sunumu ile başladı. Bilgisayar teknolojileri ve internetin artık insan hayatının önemli bir parçası haline geldiğini belirten Şener, "Hergün yeni kavramlar, yeni süreçler, yeni teknolojiler ortaya çıkmaktadır. Gelişen dünyayla bütünleşen bir ülke artık, internetin getirdiği imkanları etkin bir şekilde kullanmakla mümkün" dedi.

Türkiye'de yakın dönemde hayata geçirilmesi planlanan e-devlet projesinin beyin takımından biri olan, DPT'de e-devlet uzmanı olarak görev yapan Ahmet Ramazan Altınok, Türkiye ve İngiltere'deki e-devlet uygulamalarını anlatırken, 'paperless office', 'one stop non stop government' ve 'be online not in line' kavramları hakkında bilgi verdi. Dünyada, e-devlet projelerini başarıyla uygulayan ülkelerden örnekler veren Altınok, gelecekte hizmete girecek uygulamalar konusunda da katılımcıları bilgilendirdi.

'DEVLET KAPISINDA BEKLEMEK TARİH OLUYOR'

Konuşmasında, e- devlet projesiyle vatandaşın devlet kapısında beklemekten kurtulacağına dikkat çeken Altınok, pasaport baş vurusu, nüfus cüzdanı yenileme, askerlik işlemleri, vergi numarası ve ruhsat alımı gibi bir çok kamu hizmetinin bilgisayar başından halledilebileceğini belirtti.

E-devlet projesi sayesinde, uzaklık kavramının ortadan kalktığını ve devletin her an vatandaşa bir internet bağlantısı kadar uzakta olduğunu ifade eden Altınok, İngiltere'de yaşayan vatandaşların devletle olan tüm işlemlerini Türkiye'ye gitmeden de halledebilecekleri müjdesini verdi.

Altınok, doğumdan ölüme kadar geçilecek safhada tüm müracaatların internet üzerinden yapılabileceğini kaydederek, "Vatandaş daire daire dolaşmak zorunda kalmayacak. Örneğin bir iş yeri açma ruhsatı için, bu hizmetle ilgili bakanlığın web sitesine girmesi yeterli olacak. O sitenin sahibi olan bakanlık, diğer veri tabanlarına girerek gerekli tüm evrakları tamamlayıp en son çıktıyı vatandaşa sunacak" dedi.

'HALKA TANITMAK ÖNEMLİ'

Ramazan Altınok, Başbakanlık bünyesinde yürütülen e-devlet projesinin, vergiler otomasyonu ve kurumların kendi aralarında çalışma prensiplerini belirlemeleri halinde iki yıl içerisinde hayata geçeceği belirtti.

E-devletle ilgili planların hızla ilerlediğini ifade eden Altınok, en önemli noktanın projeyi halka tanıtmak olduğuna dikkat çekti. Bu çerçevede yapılacak olan tanıtım toplantıları ve reklamların son derece önemli olduğuna değinen Altınok, projenin halka ulaşmaması halinde yararlı olamayacağının altını çizdi.

Ayrıca, Türkiye'deki e-devlet projelerini diğer dünya ülkelerinin projeleriyle karşılaştıran Altınok, Türkiye'de yetişmiş bilgisayar mühendislerinin projeye dahil edilmesi halinde büyük bir avantaj elde edileceğini belirtti. Altınok, "E-devlet konusunda dünyanın en iyisi değiliz ama en kötüleri arasında da yer almıyoruz. Şu anki çalışmalar çok olumlu yönde ilerliyor ancak daha iyisini yapabileceğimize inanıyorum. Türkiye'nin bilgisayar mühendisliği konusunda yetişmiş ileri seviyede gençleri var. Bu kişilerin katkılarıyla en iyiler sınıfına girmemiz mümkün" şeklinde konuştu.

Katılımcılar, e-devlet uzmanı Ramazan Altınok'a sorular yönelterek, şu an bir çok ülkede uygulamada olan e-devlet projesinin vatandaşın hayatında ne gibi değişikliklere yol açacağı konusunda bilgi alma imkanı buldular.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber