34 tıp fakültesi ?tam gün'e karşı birleşti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Mart 2008 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN İstanbul

Hastaneleri büyük bir sıkıntıya sokacağı, hasta kuyruklarını artıracağı gibi endişelerle karşı çıkılan ?tam gün? yasa tasarısıyla ilgili 34 tıp fakültesi bir araya gelerek bir bildiri yayımladı.

Marmara Üniversitesi (MÜ) Haydarpaşa Kampusu'nda dün düzenlenen toplantıya 34 üniversitenin tıp fakültesinin üst düzey yöneticileriyle TBMM Sağlık Komisyonu üyeleri katıldı.

Tıp fakültelerinin temsilcilerinin görüşlerini açıkladığı toplantıda özellikle döner sermayeden alınacak pay gündeme getirildi. Temsilciler daha sonra toplam dört maddede çözüm önerilerini bir bildiri olarak sundu.

Tıp fakültelerinde görev yapan öğretim üyelerinin eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti vermekte yükümlü olduğunun belirtildiği bildiride, ?Tıp fakültelerinin istenen düzeyde eğitim, araştırma yapabilmeleri, sağlık hizmeti sunabilmeleri için öğretim üyelerinin tam gün statüsünde çalışmaları gereklidir. Ancak hekimlerin çalışma koşullarının ve maaşlarının iyileştirilmesi zorunludur? denildi.

Toplantı sonrasında konuşan MÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Erenus, halen üniversitelerde 1300 doktor öğretim üyesinin part time çalıştığını belirtti. Tam gün çalışma durumunda öğretim üyelerinin özel hasta bakamacağını hatırlatan Erenus, şunları söyledi:

?Bu hasta hakları açısından ve eşitlik ilkesi açısından doğru değil. Öğretim üyelerinin döner sermayeye katkısı önemlidir. Büyük üniversite hastanelerinin cirolarının yüzde 15'i kadar öğretim üyelerinin özel muayeneleri ve ameliyatlarından karşılanır. Bunu kestiğiniz zaman üniversite gelirlerini de olumsuz etkilemiş olursunuz.?

?Tazminata yansıyacak'

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, muayenehane sistemine karşı olduklarını belirterek, ?Muayene için hastanede 8 ay sonraya, muayenehaneye ertesi gün randevu veriliyor. Böyle olmamalı? dedi.

Türkiye'deki 100 bin hekimin 50 bininin üç büyükşehirde bulunduğunu, geri kalan 50 binin de ülkenin diğer illerine dağıldığını söyleyen Erdöl, ?Bu kadar az hekimle çok fazla sağlık hizmeti veriliyor. Bu sorunun giderilmesi lazım? diye konuştu.

Erdöl, üniversite öğretim üyelerinin emekliliklerine yansıyacak tam gün tazminatlarıyla birlikte öğretim üyelerinin yüzde 90-95'inin üniversitede kalacağına inandığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber