Alemdaroğlu gidince, tören sadeleşti

Haber Giriş : 05 Ekim 2004 01:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemal Alemdaroğlu görevden alınınca açılış töreni sadeleşti

İstanbul Üniversitesi'nin açılışı bu yıl 15 dakikalık gösterişsiz bir törenle gerçekleştirildi. Geçmiş yıllarda ise kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı açılış törenleri, eski Rektör Alemdaroğlu'nun tartışmalı mesajlar içeren konuşmalarına sahne oluyordu.

İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınmasının ardından, yeni eğitim yılı sade bir törenle başladı. Alemdaroğlu döneminde Fen Fakültesi'nin Cemal Bilsel Konferans Salonu'nda yapılan törenler, bu yıl Beyazıt Kampusu'ndaki Atatürk Anıtı önünde icra edildi. Alemdaroğlu'nun uzun süren konuşmasının yerini de vekil Rektör Prof. Dr. Turgut Centel'in kısa mesajı aldı. Her yıl saat 10.00'da başlayıp yaklaşık iki saat süren tören, bu yıl 15 dakikada bitti. Prof. Dr. Centel, gösterişli törene gerek duymadığını belirtti.

Prof. Dr. Centel, İÜ'nün ana kampus bahçesindeki törende yaptığı konuşmada ?Üniversiteler, çağdaş cumhuriyetin gençlerini ve toplumu aydınlatmayı görev bilen yuvalardır.? dedi. Törende, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in gönderdiği mesaj da okundu. Centel, kısa süren törenin ardından basın mensuplarının değişiklik hakkındaki sorularını cevapladı. Üniversiteye huzur ve güveni sağlamak üzere geldiğini söyleyen Centel, sade bir tören yapmayı uygun gördüğünü, kendisinden sonra gelecek yönetimin istediği takdirde daha gösterişli eylemler yapabileceğini belirtti. Centel, üniversitede öğrencilerin eylemlerine herhangi bir engellemede bulunmayacağını sözlerine ekledi. Törenin bitmesinin ardından Sosyal Gençlik Dernekliler üyesi bir grup ?F tipi üniversite istemiyoruz? yazılı pankart açarak, Yükseköğretim Kurulu'nu protesto etti.

Türkiye'nin en eski ve en fazla öğrencisine sahip İstanbul Üniversitesi'nin açılış törenleri geçen yıllarda Fen Fakültesi'ndeki büyük konferans salonunda yapılıyordu. Üst düzey muvazzaf ve emekli komutanlar, bürokratlar, mülki amirler, siyasiler ve çok sayıda davetlinin katıldığı açılışlarda eski Rektör Alemdaroğlu, eğitimin dışındaki iç ve dış siyasetle ilgili konularda mesajlar da veriyordu. 2003-2004 eğitim öğretim yılının açılışında Alemdaroğlu'nun konuşması sık sık protestolarla bölünmüş, salonun çeşitli noktalarındaki protestolar uzun süre devam etmişti. Protesto seslerini bastırmak için üniversite konservatuarı sahneye çıkıp konser vermişti.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber