Gergin pazartesi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Mart 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARGITAY'ın iktidar partisine kapatma davası açması, global piyasalardaki belirsizliklerle birleşince piyasada nefesler tutuldu. Haftayı 1.23 YTL seviyesinden kapatan doların bu sabahtan itibaren 1.30 YTL sınırını zorlaması, cuma günü 42.586 seviyesinde olan İMKB'de ise yüzde 3'e varan kayıplar bekleniyor. Kapatma davasının piyasaları olumsuz etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren bankacılık çevreleri, Yargıtay'ın AKP'ye kapatma davasının global risklerin üzerine tuz biber ekeceğini belirtiyor. Para piyasalarında şu ana kadar risklerin sadece yurtdışı olarak görüldüğüne işaret eden uzmanlar, ?Eskiden yurtdışındaki olumsuzluklara rağmen içerideki politik ve ekonomik istikrar bir güvence olarak görülüyordu. Ancak son gelişmeler ister istemez moralleri bozacak ve piyasalar haftaya tatsız başlayacak? görüşünde birleşti.

Borsada 41.500 önemli bir destek

Ak Portföy Genel Müdürü Cem Yalçınkaya: AKP'ye kapatma davası henüz sıcak bir gelişme. Ne şekilde seyredeceği belli bir zaman diliminde ortaya çıkacak. Global piyasalardaki belirsizlik sürer ve diğer hedge fonlardan çıkış gelirse o zaman içerdeki gelişmeler, dışarıdaki negatif gelişmelerin üzerine biraz daha olumsuz etki yaratır. Bu da bizim piyasalardaki yıpranma payını daha da artırır. Dalgalanmalarda bizim en büyük korkumuz; dolar kurunun yukarı gitmesi. Ancak böyle çıkışlarda hemen tasarruflar devreye giriyor. Hanehalkı elindeki dövizi bozup YTL'ye dönüyor. Dolar 1.29 YTL'den açılsa bile global piyasalardan olumlu haberler gelirse gün içinde dengelenir. Borsada 41 bin 500 önemli destek seviyesi. Yüzde 2.5-3 civarında bir kayıp yaşanabilir. 41 bin 500 seviyesini kırarsa satışlar daha da hızlanır.

Dolar 1.25-1.30 arasında dalgalanır

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar: Dava kararının piyasalara olumsuz katkı sağlayacağı kanaatinde değilim. Piyasalar haftaya olumsuz başlayacak ama bence bunda davanın etkisi yok. Daha ziyade yurtdışında cuma günü Bear Stearns gibi ABD'nin en büyük yatırım bankalarından birinin likidite problemi yaşaması çok önemli bir sorun. Türkiye ekonomisi 2001 yılından bu yana çok önemli mesafeler katetti. Burada kişilerden partilerden bağımsız olma noktasına geldi. İlk etapta borsanın 40 binli seviyelerde dengelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kurda dışarıdaki gelişmeye paralel olarak bir atak olma ihtimali var. Hemen hafta başında olmasa bile ay sonuna kadar dolarda 1.32 YTL seviyesini test edeceğimiz kanaatindeyim. Uzunca bir süredir yabancıların YTL'den çıkıp dövizde pozisyon alma gibi bir eğilimleri vardı. Yurtdışındaki gelişmelere paralel bu eğilim arttı. Doların bugün 1.25-1.30 YTL gibi geniş bir bant aralığında olacağını düşünüyorum. Kısacası; yüksek volatilitenin olacağı bir gün olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber