Telekomun yeni tarifesi indirim getirmiyor

Haber Giriş : 05 Ekim 2004 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaş yeni telefon faturalarında indirim beklerken zamla karşılaştı

Telekom'un yeni tarifesi indirim yerine zam getirdi

Türk Telekom'un 1 Ağustos'tan itibaren başlattığı ancak başvuru süresini önce 24 Ağustos ardından da 1 Ocak 2005 tarihine uzattığı yeni tarifeli sistem, abonelerin yüzde 7 ile 20 arasında daha fazla fatura ödediğini ortaya koydu.

Türk Telekom'un yüzde 80 indirim sağladığına ilişkin reklamlarla başlattığı ve 5 ayrı tarifeden oluşan yeni uygulaması, tüketici derneklerinin iddia ettiği gibi indirim yerine yüzde 7 ile 20 arasında zam getirdi. İki ayrı abonenin faturasında yapılan incelemede, bu net şekilde ortaya çıktı. Standart hatt seçen bir aboneye 86 milyonluk fatura geldi. Bu abone, faturası eski tarifeye göre hesaplandığında 76 milyon liralık bir fatura ödeyecekti. Üstelik ödenecek miktardan 4.5 milyon liralık Hatt Puan da düşüldü. Dolayısıyla yeni tarifeler, tüketicinin aleyhine bir sonuç ortaya çıkardı.

Türk Telekom'un 1 Ağustos'tan itibaren başlattığı ancak başvuru süresini önce 24 Ağustos ardından da 1 Ocak 2005 tarihine uzattığı yeni tarifeli sistem, abonelerin daha fazla fatura ödediğini ortaya koydu. Bu gerçek, Tüketiciler Birliği'nin yaptığı araştırmada ortaya çıktı. Bu konuda 20'e yakın faturayı inceleyen Dernek, yeni tarifeli faturalarla eski tarifeyi karşılaştıran bir araştırma yaptı.

Buna göre, standart hattı seçen bir abonenin 55.7 milyonluk otomatik görüşme ücretine, 8.6 milyon liralık sabit ücret ile ÖTV ve KDV de eklenince 86 milyon liralık fatura çıktı. Üstelik bu faturadan Telekom'un sonradan uygulamaya koyduğu Hatt Puan karşılığı olan 4.5 milyon lira da düşüldü. Türk Telekom'un yeni tarife sistemi açıklandığında Hatt Puan'dan hiç bahsedilmiyordu. Kamuoyundan gelen tepkiler ve faturalardaki yüksek artışı gören Telekom'un böyle bir yol seçtiğine dikkat çekiliyor. Eskiden alınmayan ÖİV için bu aboneden 11.6 milyon lira kesildi. Ancak aynı abonenin konuşma süresi ve ücretleri 1 Ağustos'tan önceki eski tarifeye göre hesaplandığında 76.2 milyon lira ödenecek fatura ortaya çıkıyor. Yani eski ve yeni faturalar karşılaştırıldığında 10 milyon lirayı bulan fark, yüzde 7.6 oranına denk geliyor. Yani bu abone yeni tarifede yaklaşık 7.6 oranında daha pahalı konuştu.

İkinci incelenen faturada ise, abone 22.6 milyon liralık otomatik görüşme yaptı. Faturadaki aylık sabit ücret miktarı yine 8.6 milyon lira, KDV ve ÖİV de eklenince ödenecek miktar 36.2 milyon lira olarak ortaya çıkıyor. Üstelik bundan yine 4.5 milyon liralık Hatt Puan da düşüldü. Bu aboneden alınan yeni ÖİV miktarı ise 4.9 milyon lira. Bu abonenin faturası eski tarifeye göre hesaplandığında, ödenecek miktar 31.2 milyon liraya düşüyor. Yani eski ve yeni tarifeler arasındaki fark ise, 5.3 milyon lira ve yüzde 16.9 gibi büyük oranı buluyor.

Öte yandan Hesaplı Hat seçen bir aboneye ise, evde bulunmadığı bir dönemde 2 milyonluk otomatik görüşme ücretine karşılık 7.2 milyon liralık fatura geldi. Sözkonusu abone 2 milyonluk görüşmeye karşılık, ÖİV, KDV ve sabit ücret ücret eklendiğinde 5 milyon ek ücret biniyor. Üstelik Türk Telekom, bu aboneye gönderdiği faturada şöyle bir not da düşmüş ?Standart Hatta göre faturanız 14.4 milyon TL'dir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber