İddianame üyeler okumadan sızmış

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Mart 2008 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başsavcı Yalçınkaya'nın, tek nüsha olarak Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu iddianame tüm medya kuruluşlarına ulaştı. Metni basından öğrenen karar verecek üyeler rahatsız!

Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti hakkında açtığı kapatma davasının iddianamesinin, daha Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılmadan tam metin halinde medyaya sızması, Yüksek Mahkeme'de rahatsızlık yarattı.

TAM METİN HALİNDE

Cuma günü akşam saatlerinde Anayasa Mahkemesi'ne teslim edilen iddianameyi henüz görmeyen üyeler, Başsavcı'nın iddialarını televizyon kanalları, gazeteler ve internet sitelerinden öğrendi.

ÖN İNCELEME AŞAMASI

İddanamenin üyelere dağıtılmadan ve ön incelemesi yapılmadan tam metin halinde medyada yer almasından duyulan rahatsızlığın, Yüksek Mahkeme'de tartışma konusu yapılabileceği belirtildi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Cuma akşamı Mahkeme'den ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, iddianamenin geç saatte verilmesi nedeniyle üyelere dağıtılamadığını, pazartesi (bugün) günü çoğaltılarak üyelere dağıtılacağını söylemişti. Anayasa Mahkemesi üyeleri, bugün kendilerine dağıtılacak olan iddianameyi inceledikten sonra 11 kişilik heyet toplanarak iddianamenin ön incelemesini yapacak. Bu hafta içinde toplanacak olan Anayasa Mahkemesi Heyeti, iddianameyi kabul ederek davanın görüşülmesine karar verirse, iddianamenin bir örneği ön savunmasını hazırlaması için AK Parti'ye gönderilecek.

Kabul edilmeden dava açılamıyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce açılan parti kapatma davalarının aksine AK Parti davasının iddianamesini medyaya açıklamamıştı. Başsavcılığı yakın kaynaklar, Anayasa Mahkemesi'nin bir süre önce açılan DTP'nin kapatılması davasında, ?iddianamenin kabul edilip edilmemesi? konusunda ilk kez toplantı yaptığına dikkat çekerek, ?İddianame kabul edilmeden dava açılmış sayılmıyor. Bu süreç tamamlanana kadar AK Parti iddianamesini kamuoyuna açıklaması uygun görülmedi? dediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber