Tiyatro müdürü, yönetmen ve 2 oyuncuya 'siyasi mesaj' cezası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2008 15:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
- Trabzon Devlet Tiyatrosu (TDT) tarafından sahnelenen "Düğün ya da Davul" adlı oyunda "siyasal içerikli mesajlar" olduğuna ilişkin iddialar üzerine yapılan inceleme sonucunda tiyatro müdürü, oyunun yönetmeni ve 2 oyuncuya uyarı cezası verildi.

TDT tarafından aralık ayında Rize'de sahnelenen oyunda, siyasal içerikli mesajlar olduğuna ilişkin iddialar ve basında çıkan haberler doğrultusunda Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü yetkililerince başlatılan araştırma ve soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda TDT Müdürü Murat Gökçer, "Düğün ya da Davul" adlı oyunun yönetmeni Volkan Özgömeç ve oyunda siyasal içerikli replikleri söyledikleri öne sürülen oyuncu Halil Ayan ve Erşan Utku Ölmez'e uyarı cezası verildi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde bir araya gelen Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneği, Türkiye Ziraatçiler Derneği, Trabzon Sanat Tiyatrosu, Türkiye Ormancılar Derneği, Umut Tiyatrosu Derneği ve KESK'e bağlı sendikalarının temsilcileri, tiyatroculara ceza verilmesine tepki gösterdi.

Kültür Sanat-Sen Trabzon İl Temsilcisi Nermin Karademir yaptığı açıklamada, sanat ve kültürü cumhuriyet karşıtı ideolojileri için zararlı bulan bazı kesimlerin, temsilin ardından sözde Başbakanı savunmak adına siyasi bir tartışma başlatarak, Devlet Tiyatrolarının işlevine, hatta varlığına tahammül edemediklerini ortaya koyduklarını savundu.

Tiyatro gibi maliyeti yüksek kültür hizmetlerini toplumun bütün kesimlerine ulaştırmayı amaç edinen Devlet Tiyatrolarının yaptığı hizmetle toplumdaki eleştirel aklın sanat yoluyla geliştirilmesine büyük katkılar sağladığına dikkati çeken Karademir, şunları söyledi:

"Tiyatroyu yalnızca bir eğlence ve övgü eylemi olarak yorumlamak, böyle olmasını istemek hatta neredeyse dayatmak, 21. yüzyıl demokrasisinin ve ortak aklın kabullenemeyeceği çürümüş bir zihniyettir. Sanata sansür çağrısı Devlet Tiyatrolarını ve çalışanlarını hedef gösteren kışkırtıcı haber ve yorumları kınıyor, kamuoyunu duyarlı olmaya, tiyatrolara sahip çıkmaya davet ediyoruz."

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu ise oyunun sansürlenmesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, bu durumu 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde daha büyük bir etkinlikle protesto edeceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber