Suç duyurusu yağıyor gözler Birinci Kurul'da

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Mart 2008 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savcı Yalçınkaya hakkında ?görevi kötüye kullanma', ?zorla delil tesis etme' iddialarıyla savcılıklara ve Yargıtay'a suç duyurusu yağıyor. Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu izin verirse Başsavcı yargılanacak

AK Parti hakkında kapatma davası açan Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın hazırladığı iddianameye hukukçular ve sivil toplum örgütlerinden tepki yağıyor. Kişiler ve sivil toplum kuruluşları, Başsavcı Yalçınkaya'nın hazırladığı iddianame ile ?görev suçu' işlediği iddiasıyla hem cumhuriyet başsavcılıklarına hem de Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na suç duyurusunda bulunuyorlar. Suç duyurularının ardından şimdi tüm gözler Yalçınkaya'nın yargılanmasının önünü açacak olan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'na çevrilmiş durumda.

5 AYRI KONUDA BAŞI DERTTE

BAŞSAVCI Yalçınkaya'nın sadece vatana ihanetle yargılanabilecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e siyaset yasağı istemesi, yargılanıp beraat eden kişileri suçlu gibi göstermesi, Ergenekon terör örgütü ile bağlantısı olduğu ortaya çıkan Danıştay katili Alparslan Arslan'ın sözlerini kapatma gerekçesinde yer vermesi, TBMM'nin yasama faaliyeti çerçevesinde çıkardığı yasaları iddianamede suç gibi göstermesi, yürütmenin yaptığı atamalara aynı şekilde yer vermesi ?görevi kötüye kullanmak' ve ?zorla delil tesis etmek' olarak gösteriliyor.

OY ÇOKLUĞUYLA KARAR

BAŞSAVCI hakkında yapılan suç duyurularının ardından Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun toplanarak başvuruları değerlendirmeye alması bekleniyor. Kurul, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in başkanlığında toplanıyor. 4 daire başkanı, 4 Yargıtay üyesi olmak üzere 8 asıl üyeden oluşan Kurul, kişi ve kurumlardan gelen suç duyurularını inceledikten sonra, Başsavcı hakkında soruşturma açılıp açılmayacağına oy çokluğuyla karar verecek.

YÜCE DİVAN YARGILIYOR

EN az 5 üyenin oyuyla Kurul soruşturma açma kararı verirse Yargıtay ceza dairelerinden birinin başkanı soruşturmayı yapmakla görevlendirilecek. Bu başkan soruşturmayı bitirdikten sonra dosyayı Kurul'a teslim edecek. Kurul, dosyayı inceleyip soruşturmanın açılmasına karar verirse görevle ilgili suçlarda dosyayı Anayasa Mahkemesine göndecek. Başsavcı görev kusuru işlediği tesbit edilirse Anayasa Mahkemesi tarafından Yüce Divan sıfatıyla yargılanacak. Birinci Başkanlık Kurulu, izin vermezse yargılama olmayacak.

ANKARA star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber