SGK Başkanı: Emekli maaşlarını ödeyemiyoruz

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Mart 2008 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'yi on üç yılda yedik bitirdik

Sendikaların karşı çıkması nedeniyle Sosyal Güvenlik Reformu'na yönelik tartışmalar devam ederken, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Tahsin Güney, ?kara delik? uyarısında bulundu. Güney, reform bugün yasalaşsa dahi ?kara delik? denen sosyal güvenlik açıklarının 50 yıl sonra bile kapanmayacağını belirterek, ?Kara delik, ancak 2050'de milli gelirin yüzde 1'i oranına iniyor ama kapanmıyor. Sosyal güvenliğe 13 yılda ödenen para, Türkiye'nin milli gelirine eşit. Yani Türkiye'yi 13 yılda yedik? dedi.

TERÖR GİBİ BİR SORUN: Taraflarla uzlaşılması halinde reform yasa tasarısı önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşacak. Sosyal güvenlik reformuna yönelik şiddetli tepkileri anlamıyorum. Bu, bir toplumsal proje. Sosyal güvenlik açıkları, terör gibi ciddi bir sorun. Herkes destek vermeli. Ciddi bir konu, ertelenmesi daha büyük sıkıntılar yaratır. Bu reformu, bir siyasi parti projesi olarak görülmemesi lazım. Reformla 2030'lardan, 2050'lerden bahsediyoruz. Yani ortada farklı bir kaygı var. Üç nesli düşünmeliyiz.

EMEKLİ MAAŞLARINI ÖDEYEMİYORUZ: Hazine'den 2007'de sosyal güvenlik sistemi için 33 milyar YTL'lik transfer yapıldı. Geçen yıl 44 milyar YTL prim geliri elde ederken, sadece emekli aylıkları için 52 milyar YTL ödedik. Sağlık giderleri için de 19.9 milyar YTL harcadık. Yani bizim gelirimiz, bırakın sağlığı, emekli maaşını bile ödeyemiyor. Sağlık harcamaları cepten yapılıyor.

AÇIK 50 YILDA KAPANMAZ: 2007'de yeşil kart ödemeleriyle birlikte sosyal güvenlik açıkları için Hazine 37 milyar YTL ödedi. Sosyal güvenlik açıklarını 50 yıl sonra dahi kapatamıyoruz. Şimdi tedbir alsak dahi 2050'de açıkların milli gelire oranı yüzde 1 olacak. Tasarıyla prim gün sayısının 7 binden 9 bine çıkarılmasına tepki gösteriliyor. Ama şimdiden tedbir alınmazsa 9 bini 18 bine çıkarmak zorunda kalırız. Aksi halde daha keskin tedbirler almak zorunda kalırız.

n AVRUPA GİBİ OLACAĞIZ: Türkiye nüfusu şu an genç olmasına rağmen hızla yaşlanıyor. Bu, büyük bir tehlike. Başbakan da bunu söylüyor zaten. Tedbir alınmalı, nüfus yaşlanıyor. Türkiye'de şu anda yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 5 ama 25 yıl sonra bu oran yüzde 14 olacak. Bu da Avrupa'daki gibi yaşlı nüfus demek.

GENÇLER İŞSİZ, EMEKLİ ÇALIŞIYOR: Türkiye'de emekli olduktan sonra kayıtdışı olarak çalışan kişi sayısı ile işsiz sayısı neredeyse eşit. Ülkedeki 7.5 milyon emekliden 2 milyon 165 bini kayıt- dışı olarak çalışıyor. Devlete prim ve vergi ödemiyorlar. Ülkedeki işsiz sayısı da 2 milyon 450 bin. Bu kayıtdışı çalışan emeklilere yılda 15 milyar YTL maaş ödeniyor. Bir de bunlar kayıtlı çalışsa ve prim ödeseydi 25 milyar YTL'lik sosyal güvenlik açığı kapanırdı.

TELİF ÖDEMESİ YOK: Sosyal güvenlik kurumlarının 1994 ve 2007 yılları arasındaki 13 yıllık açığının faturası 853 milyar YTL. Türkiye'nin milli geliri ise 646.9 milyar YTL. Yani, Türkiye'yi 13 yılda yedik. Bu reforma yönelik çalışanların tepkisini anlamıyorum. Aslında yürümesi gerekenler işveren iken işçiler yürüyor. Biz işçilerin daha yüksek maaş alması için müeyyide getiriyoruz. Ödemeler banka kanalıyla yapılacak. Prime esas kazanç tutarını kontrol edeceğiz. Ödemelerin telif olarak yapılmasının önüne geçeceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber