Arınç: TBMM'nin bulacağı çözüm parti kapatmanın zorlaştırılmasıdır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2008 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, partilerin kapatılması konusunda açılan davalara ilişkin olarak, "TBMM'nin bulacağı çözüm; Anayasada yapılacak değişiklikle, Cumhuriyet başsavcılarının gelişigüzel dava açmasını engelleyecek bir sistemin ve Anayasa Mahkemesinde bir siyasi parti kapatmanın giderek zorlaştırılmasıdır" dedi.

Arınç, yaptığı açıklamada, eski MHP Milletvekili Mehmet Gül'ün cenaze töreninde gazetecilerin gündemle ilgili sorularına cevap vermemesine rağmen, sözlerinin yanlış yorumlandığını söyledi.

Gazetecilerin soruları üzerine, "Bu konuda konuşmak istemiyorum. Cenaze törenine geldik. Ölüm hepimiz için gerçek. Bunu herkes görmeli, Başsavcı da tüm siyasetçiler de görmeli. Hepimiz faniyiz. Onun için kapatma davasını bir kenara bırakın" dediğini belirten Arınç, bazı televizyonlar ve gazetelerde bu sözlerinin bir kısmının kesilerek, başka bir anlam çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.

Konuşmasının, bir cenaze başında söylenebilecek sözler olduğunu belirten Arınç, şunları söyledi:

"Özellikle birkaç kanalda ve onlardan alıntı yapan gazetelerdeki haberler beni çok üzdü. 'Başsavcı da görmeli' dedikten sonra haberi kestiler, aynen şöyle bir anlam ortaya çıkarmaya çalıştılar; 'Bülent Arınç bunu söylemekle Başsavcıyı ölümle tehdit etti.' Bu, çok ahlaksız çirkin bir yakıştırmadır. Bunu yapanları şiddetle kınıyorum."

TBMM'de bir Anayasa değişikliğinin konuşulduğunu, bu değişikliğin temel hedefinin ise siyasi partileri korumak olduğunu ifade eden Arınç, "Bütün gelişmiş demokrasilerde siyasi partiler bizim Anayasamızda olduğu gibi demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Partilerin açık tutulması esastır. Eğer aldığı kararlarla, yaptığı yanlışlarla, kendi tüzüklerini siyasi partiler kanunun veya Anayasanın temel hükümlerini ihlal edici davranışlar olursa burada da uyarma esastır" şeklinde konuştu.

Bir siyasi partinin yüz binlerce teşkilat mensubu, binlerce belediye başkanı ve meclis üyesi, on binlerce il genel meclis üyesi olduğunu anımsatan Arınç, "yanlış yapan kişilere karşı, hukukun temel prensipleri, ceza hukukunda yazılı suçlamalar yapılabilir, yargılanabilirler, partileriyle ilişikleri de kesilir. Ama onlara atfedilen eylemler sebebiyle bir partinin varlığını sona erdirmek, hiçbir demokraside kabul edilemez" dedi.

AK Parti hakkında kapatma davası açılmasının ve sonuçlanmasının, Türkiye'ye ne getirip ne götüreceğinin çok konuşulacağına dikkati çeken Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Anayasa Mahkemesi yüksek mahkemedir. Onun vereceği karara hepimiz şüphesiz saygı duyacağız. Ancak herkes şunu iyi bilmelidir ki Anayasa Mahkemesinin vereceği karar ne kadar hukuki sayılırsa sayılsın aynı zamanda siyasi sonuçlar meydana getirecektir. Kapatılmak istenen partiler bundan bir zarar görmez, ama Türkiye ekonomisiyle, dış itibariyle, Türkiye önüne koyduğu meseleleriyle, Türkiye otoritenin zayıflamasıyla fevkalade büyük maddi ve manevi kayıplara uğrar."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Anayasa değişikliğinin gerekli olduğuna ilişkin sözlerini önemsediğini ve olumlu bulduğunu belirten Arınç, TBMM'nin en kısa zamanda bir anayasal değişikliği yaparak, siyasi partilerin yaşamasına imkan verecek bir düzenlemeyi gerçekleştirebilmesi için partilerin, Bahçeli'nin sözlerine olumlu yaklaşması gerektiği söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber