BASK'tan ayrılanlar Hak-Sen'i kurdu

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 20 Mart 2008 08:40, Son Güncelleme : 09 Aralık 2020 15:26
BASK'tan ayrılanlar Hak-Sen'i kurdu

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (Hak-Sen) Platformu Platform Başkanı Ayhan Çivi, sendikacılığa siyasal çerçeveden bakmadıklarını söylüyor.

Hak-Sen Platformu adlı örgütlenme nisanda konfederasyona dönüşecek

İSTANBUL - Bağımsız Kamu Sendikaları Konfederasyonu'ndan (BASK) ayrılan 'Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası'nın (BÇS) başını çektiği sekiz memur sendikası birleşerek Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (Hak-Sen) Platformu'nu kurdu. Platform Başkanı Ayhan Çivi, sendikacılığa siyasal çerçeveden bakmadıklarını, Anadolu merkezli bir sendika olduklarını söylüyor.

Nisanda kuruluyor

Hak-Sen'in başını çeken BÇS, geçen yıl 'konfederasyon ilkelerine uymadıkları' gerekçesiyle Resul Akay'ın başkanlığındaki BASK'tan çıkarıldı. BÇS, çıkarma kararı sonrasında yeni bir sendikal konfederasyon için düğmeye bastı. Ve kısa sürede BÇS'ye eklenen sendika sayısı sekize ulaştı.

BÇS'den yapılan yazılı açıklamaya göre, BÇS, Eğitim Öğretim ve Bilim Çalışanları Hak Sendikası (Eğitim Hak-Sen), Enerji Sanayi ve Madencilik Çalışanları Hak Sendikası (Enerji Hak-Sen), Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Hak Sendikası (Sağlık Hak-Sen), Basın Yayın ve İletişim Çalışanları Hak Sendikası (Haber Hak-Sen) Tarım Orman ve Çevre Sendikası (TOÇ-SEN), ve Ulaştırma Çalışanları Sendikası (Ulaşım-Sen) bir araya gelerek Hak-Sen'i oluşturdu. Kamudaki 11 işkolundan sekizine adım atan yeni oluşum, geçen aralık ayında Hak-Sen Platformu'nu kurdu. Platform, nisan ayında konfederasyona dönüşmeyi hedefliyor.

Hak-Sen Platformu Başkanı Çivi, kendi sendikasının BASK'tan ayrıldığını, diğer konferesyonlardan katılan üyelerle sayılarının 3 bine çıktığını söylüyor. Çivi, Hak-Sen'in ayırt edici özellikleriniyse şöyle açıklıyor: "Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünü, cumhuriyetin temel niteliklerini, insan hak ve hürriyetlerini sahipleniyoruz. Marjinal bir grubu temsil etmekten ziyade Türkiye'nin merkezine oturmayı hedefliyoruz. Mevcut sendikal yapılarnın hepsinin bir sahibi var. Biz bu sendikanın sahibinin memurlar olmasını istiyoruz."

Türban kardeşliği

Hak-Sen, bunun için 250 kişilik bir konfederasyon meclisi oluşturmak istiyor, üyelerine sendikal etik ilkeler sözleşmesi imzalatıyor. Örgütlenmesini hızla sürdüren Hak-Sen'in bilhassa 'türban' konulu açıklamaları ve Çivi'nin, 'temel hak ve hürriyetler' vurgusu bu bakımdan dikkat çekiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Ocak 2008 itibarıyla Türkiye'de 5 milyon 349 bin 828 işçi çalışıyor. Sendikalı işçi sayısı 3 milyon 137 bin 819, sendikalaşma oranı ise yüzde 58.65. Bu oran Ocak 2000'de görülen yüzde 68.45'lik sendikalaşma oranının oldukça gerisinde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber