İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'EYT düzenlemesinde 5975'e kadar kademelendirme var'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: "EYT düzenlemesinde prim günüyle ilgili 5975'e kadar kademelendirme var. Bu, yeni bir mağduriyet"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2023 18:08, Son Güncelleme : 31 Ocak 2023 18:12
'EYT düzenlemesinde 5975'e kadar kademelendirme var'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin kanun teklifinde, prim günüyle ilgili 5975'e kadar kademelendirme olduğunu belirterek, "Bu, yeni bir mağduriyet." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, EYT'lilere ilişkin kanun teklifinin Meclis Başkanlığına sunulduğunu hatırlatarak, "EYT'de yaş sınırı kaldırıldı ancak bu kez prim gün sayısıyla ilgili sorun var." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, EYT konusunda "1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400." demesine rağmen kanun teklifinde prim gün sayısının 5975'e kadar yükseltildiğini dile getiren Usta, "Bu, devlet ciddiyetine yakışmaz, mutlaka düzeltilmesi lazım." ifadesini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "iktidarın, seçim telaşından Meclisi torba yasa noterliğine çevirdiğini" söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekçilerinin iş yükünün, asgari ücrete yapılan zam ve hizmet borçlanması nedeniyle üç katına çıktığını belirten Beştaş, "Bir yılda yaklaşık 400 bin kişi emeklilik işlemini yaparken yine SGK emekçileri çalıştı ve en düşük maaşı alan kamu emekçisi konumundalar." dedi.

Büro emekçilerinin, diğer kamu emekçilerinin ücretlerinden daha düşük ücret aldığını, 3600 ek gösterge kapsamının dışında tutulduklarını ifade eden Beştaş, "EYT yoğunluğuna da maruz kalacaklar. 3600 ek gösterge düzenlemesine SGK ve büro emekçileri de dahil edilmeli. SGK emekçileri doğumdan ölüme kadar herkese hizmet ediyor, bu taleplerde onların yanındayız." değerlendirmesini yaptı.

- "Mahzurlu taraflarının çözülmemesini kabul etmiyoruz"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "iktidarın, seçimi kaybedeceğini gördüğünü ve son çare olarak toplumdaki en büyük beklenti gruplarından biri olan EYT'ye sarıldığını" söyledi.

EYT düzenlemesinin, 7 aydır siyaseten bekletildiğini, son bir aydır istismara varan şekilde geciktirildiğini savunan Özel, "İktidar, 'EYT'liler ilk maaşı çeksinler, elleri sıcakken gelip bize oy atsınlar.' denecek kadar bu siyasi istismarı devam ettiriyor." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'in, EYT konusunda 5000 prim gününün geçerli olacağını söylediğini dile getiren Özel, şöyle devam etti:

"Kanun teklifinde, prim günüyle ilgili 5975'e kadar kademelendirme var. Bu, yeni bir mağduriyet, kabul edilebilir değil. Yeni bir mağduriyet yaratmamak için mutlaka 9 Eylül 1999 ile 2008 arası sigortalılara yönelik bir kademelendirme lazım. Teklifte bu yok. Bağ-Kur kapsamında çalışan esnaflar ve çiftçiler için 9000, kadınlar için 7200 gün konusunda ciddi mağduriyet var. Bir tarafta 5000 diğer tarafta 7200, 9000 gün kabul edilebilecek bir şey değil. Buna müdahale etmek lazım. Düzenlemeyi bu kadar geç getirip mahzurlu taraflarının çözülmemesini kabul etmiyoruz."

Staj ve çıraklık mağdurlarını sürekli dile getirdiklerine değinen Özel, bu sesin duyulması gerektiğini belirtti.

Büro Emekçileri Sendikasına bağlı çalışanların mağdur olduğunu söyleyen Özel, "En önemlisi SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı çalışanlarının geçmişte iki maaş ikramiye hakları vardı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu bunu ellerinden aldı. EYT'yi yetiştirmek için belki sabahlara kadar uyumadan çalışmak zorunda kalacaklar ama cüzi bir iyileştirme var. Bunu kabul etmiyorlar. 3600 ek göstergede mağdur oldular, bu taleplerini iletiyorlar." açıklamasını yaptı.

TBMM Başkanvekili Haydar Akar, İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerisinin görüşmeleri üzerinde konuşmaların tamamlanmasının ardından iki kez toplantı yeter sayısı bulunamaması üzerine, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber