Yanıklar ölümcül olabilir

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mart 2008 20:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye yanık vakalarının sık karşılaşıldığı ülkeler arasında. Ülkemizde özellikle bebekler ve çocuklar dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu yanığa çok sık maruz kalıyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, ciddi yanıkların doğru ve zamanında tedavi edilmemesi halinde kimi zaman ölümlere bile neden olabildiğini belirtiyor.

Prof. Çetinkale, birçok kişinin hekime başvurmadan dahi kendi bildiği yöntemlerle bu yanıkları tedavi etmesinin mümkün olduğunu belirterek, şunları söylüyor: ?Özel bölgeler yandığı zaman, yüzümüz, gözümüz, göz kapağımız ellerimiz küçük de olsa, bunların yanıklarında hem estetik hem de fonksiyonel problemler gelişebilir ve hayatın devam eden bölümünde önemli sorunlar yaratabilir. Ciddi olmayan çok küçük ve yüzeyel yanıklar da olabilir. Bunların bazıları iz kalmadan iyileşebilir. Ancak yanık öyle bir yaralanma ki; küçüğünün ve yüzeyel olanının fazla ve kalıcı bir zararı olmamasına rağmen büyük yanıklar ağır sekel bırakmasının yanı sıra ölümcül olabiliyor. Çocuklarda yanık, vücut yüzeyinin yüzde 10'unu geçtiği zaman, erişkinlerde de yüzde 15-20 gibi rakamları bulduğu zaman hayati tehlike başlıyor.?

Yapılması gerekenler

* Elbiseler tutuştuğu zaman elle söndürmeye çalışmak yanlış bir yöntem. Bu, el yanık ve yaralanmalarına yol açar.

* Yanmaya maruz kalan kişinin (elbiseleri tutuşmuşsa) dik pozisyonda koşması, alevlerin yukarı çıkarak ağız ve boyun bölgesini daha fazla yakmasına neden olur. Yangını yatar pozisyonda bir örtüye sarınarak veya suyla söndürmek gerekir.

* Yangını söndürdükten sonra yanık bölgelere ilk dakikalarda ?soğuk uygulama? büyük önem taşır. Ancak buzlu su ya da buz kullanılmaması gerekir. Çünkü buz sıcak yaralanmasından sonra bir de soğuk yaralanmasına yol açıyor. Buzdolabındaki su ya da musluk suyu bu tip durumlarda kullanılabilir.

* Mutfakta kullanılan şeffaf streç filmler yanık bölgesine tek ya da çift kat sarılarak soğuk uygulama yapılabilir.

* Yaklaşık 15 dakikalık soğuk uygulamanın ardından eğer elimizde varsa yanık için kullanılan bir pomat sürülmeli.

* Yanık yarasına kesinlikle yoğurt, diş macunu ve yağ sürülmemeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber