Geçen hafta hisse senetleri %6,73 değer yitirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2008 14:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 6,73 oranında değer yitirdi.

İMKB, haftaya AK Parti'ye açılan kapatma davasının yarattığı şok ve küresel piyasalardaki çalkantının etkisiyle yüzde 7'nin üzerinde bir kayıpla başladı ve gerek yurt içindeki siyasi tedirginlik, gerekse yurt dışı piyasalarda istikrarlı bir tepki yükselişinin yaşanmaması nedeniyle hafta boyunca önemli bir toparlanma kaydedemedi.

ABD merkez bankası FED'in ve hükümetin aldığı önlemler kısmen piyasaları rahatlattı. Büyük tedirginlik kaynağı olan Lehman Brothers'in ve Goldman Sachs'ın bilançolarının beklentilerin ötesinde iyi gelmesi moralleri yükseltirken, Amerika'da Fannie Mae ve Freddie Mac'in tutsat (mortgage) piyasasında daha fazla rol alacağına ilişkin yorumlar ve FED'in piyasaya verdiği likiditenin kapsamını ve miktarını genişletmesi piyasalarda olumlu algılandı. Panik havasının yavaş yavaş dağıldığı ve piyasaların haber akışlarını daha sakin değerlendirdiği gözlendi

Hisse senetleri haftaya ortalama yüzde 7,46'lık düşüşle başladı. Salı günü hızlı bir çıkışla ortalama yüzde 3,33 artan endeks, Çarşamba gününü ortalama yüzde 0,46'lık artışla beklemede geçirdi. Endeks, Perşembe günü artan tedirginlikle ortalama yüzde 2,59 geriledi. Cuma günü ise sakin bir seyir sonunda ortalama yüzde 0,32'lik düşüş gerçekleşti.

Uzmanlar, önümüzdeki hafta için iyimser beklentileri artıran olumlu görünümün yurt dışı geneline yayılarak devam etmesi halinde, yurt içinde de etkisini göstermesinin uzun sürmeyeceğini, ancak AK Parti'ye açılan kapatma davası doğrultusunda siyasi yöndeki gelişmelerin de yakından takip edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Siyasi belirsizlik ve dış piyasaların etkisi ile gerileyen İMKB'nin 42.300 desteğinin altına kayarak 38.500 seviyesini test ettiğini hatırlatan uzmanlar, bu seviyelerden gelen toparlanma ile yukarı yönlü tepki hareketi başlatan endeksin 40.800 direncini yukarı yönlü geçmesi gerektiğini, bu seviyenin kırılması ile 41.600, arkasından 42.300 seviyelerinin test edilebileceğini kaydediyor. Oluşabilecek aşağı yönlü hareketlerde 39.500'ün kırılması halinda 37.800 destek seviyesinin test edilebileceği savunuluyor.

Borsa, haftayı düşüşle tamamladı. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'ndaki oranlarda artış eğilimi ağır bastı. YTL karşısında İngiliz Sterlini değer yitirirken, diğer döviz türlerinde artışlar oldu. Altın fiyatları düşüşe geçti yüzde 5-6'lık kayıplar meydana geldi. Mevduat faizlerinin ortalamalarında herhangi bir değişim olmadı.

İMKB Ulusal-100 Endeksi, hafta boyunca 2.866,83 puan düşüşle 42.585,91 puandan 39.719,08 puana indi. Hisse senetlerindeki haftalık ortalama artış yüzde 6,73 olarak gerçekleşti.

Borsada geçen hafta işlem gören 330 hisse senedinden 48'i değer kazanırken, 277 hisse senedi değer yitirdi, 5 hisse senedinin değeri de değişmedi.

Geçen hafta YTL karşısında İngiliz Sterlini dışındaki tüm döviz türleri değer kazandı. İstanbul serbest döviz piyasasında alınıp satılan ABD Doları Yeni Türk Lirası karşısında bir önceki hafta sonuna göre yüzde 1,30, avro yüzde 0,26 artış kaydetti.

Kapalıçarşı'da alınıp satılan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı haftalık bazda yüzde 6,10, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 5,70 düştü.

Yatırım fonlarına katılma belgeleri önceki hafta sonuna göre ortalama yüzde 0,48 oranında değer yitirdi.

Hazine geçen hafta ihale düzenlemedi. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'nda oluşan ağırlıklı ortalamalar üzerinden yapılan hesaplamalara göre, çeşitli vadelerdeki kağıtların haftalık net getirileri yüzde 0,27 ile yüzde 0,32 arasında gerçekleşti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber