İlhan Selçuk serbest bırakıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Mart 2008 06:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlhan Selçuk serbest

Veli SARIBOĞA - Ferit ZENGİN-Önder ŞUŞOĞLU-Mustafa

Ergenekon soruşturması kapsamında yaklaşık 45 saat gözaltında tutulan Selçuk dün gece savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Perinçek ve Alemdaroğlu için ise ek gözaltı süresi alındı..

Ergenekon soruşturması kapsamında 2 gün önce gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi başyazarı ve imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, dün gece savcılık sorgusundan sonra serbest bırakıldı. Doğu Perinçek ve Kemal Alemdaroğlu için ise 24 saatlik ek gözetim süresi alındı. Cuma sabahı 04.00'te evinden alınan İlhan Selçuk, dün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 5 saat süreyle ifade verdi. Emniyetteki sorgusunun tamamlanmasının ardından Selçuk, Perinçek'in koruması Yusuf Beşirik, Yusuf Tuncer, Mahir Çayan Güngör, Aydın Gergin ve Aykut Tokak ile birlikte saat 20.00 sıralarında Beşiktaş adliyesine sevkedildi.

45 SAATLİK GÖZALTI

Sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye götürülen Selçuk'a kelepçe takılmadığı gözlendi. Avukatlarıyla kısa bir süre görüşme imkanı da bulan Selçuk emniyette olduğu gibi adliyede de Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e ifade veren ilk kişi oldu. Selçuk'un 21.00'de başlayan sorgusu 01.30'da bitti. Savcı İlhan Selçuk'un serbest bırakılmasına karar verdi. Ancak yaklaşık 45 saat gözaltında kalan Selçuk hakkında yurtdışına çıkma yasağı kondu. Zanlılardan Beşirik ve Tokak da Selçuk'la birlikte serbest kaldı. Gözaltına alınan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Kemal Alemdaroğlu, Ferit İlsever ve Serhan Bolluk'un da aralarında bulunduğu 6 kişi için 24 saat ek gözaltı süresi aldı. Alemdaroğlu'nun emniyetteki sorgusu sırasında susma hakkını kullandığı öğrenildi. Alemdaroğlu'nun avukatına 70 sayfalık suçlama dosyası verildiği ve avukatın dosyadaki iddiaları incelemeden Alemdaroğlu'nun ifade vermesini istemediği öne sürüldü. İlhan Selçuk, Doğu Perinçek ve Alemdaroğlu ile ilgili suçlamalar da belli oldu.

İŞTE SUÇLAMALAR

Selçuk'un Ergenekon soruşturması çerçevesinde 2 aydır teknik takiple izlendiği, "AK Parti hakkındaki dava iddianamesinde aktif rol oynadığı ve çeşitli çevreleri yönlendirdiği" iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi. Perinçek ve Alemdaroğlu'nun da AK Parti'nin kapatılması için yoğun kulis yaptıklarının da teknik takiple belirlendiği ortaya çıktı. Selçuk'un "Ergenekon terör örgütünün amaçları doğrultusunda bilerek ve isteyerek görev üstlenmek" suçundan ifade verdiği öğrenildi. Emniyetin tespit ettiği görüşmelerde, gözaltına alınanların sık sık Türkiye'nin yönetilemez hale getirilmesi için adımlar atılması gerektiğini konuştukları belirlendi. Perinçek ve arkadaşlarının konuşmalarında da "İddianame bizim toplardığımız belgelerle dolu" dediği tespit edildi. Gözaltına alınan isimlerle ilgili tutuklamaların çok daha önceden planlandığı, Perinçek ile Selçuk'un da bunu bekledikleri, bu yüzden de kapatma davasının bir an önce açılması için baskı yaptıkları da iddia edildi.

PERİNÇEK'E SORGU

İP Genel Başkan Yardımcısı avukat Mehmet Cengiz, Perinçek'in dün avukatı Mehmet Nuri Aytekin ile görüştürüldüğünü, Aytekin'in görüşmeyle ilgili şunları aktardığını söyledi: "Emniyet yetkilileri Perinçek ile cuma günü saatlik gayriresmi bir görüşme yapmış ve görüşmede, TSK ile ilişkilerini sormuş."

Sorguya ilk alınan isim İlhan Selçuk

* İlhan Selçuk, Kemal Alemdaroğlu ve Doğu Perinçek Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 'müdürler katında' sabahladı.

* İlhan Selçuk polisin, "Yanınızda bir doktor bulundurulmasını ister misiniz?" teklifine "Teşekkür ederim, ben doktora alışık değilim. İlaçlarım yanımda, başka bir şey istemem" dedi.

* 83 yaşındaki Selçuk'un sağlık durumunu kontrol etmek amacıyla 5 saat arayla iki kez doktor geldi. Doktorun isteği üzerine İlhan Selçuk'a 'diyet' yemek getirtildi.

* Gözaltına alınanların avukatlarıyla görüşme yasağı ise sabah saat 09.00'da sona erdi. Erken saatlerde emniyete gelen avukatlar, müvekkilleriyle görüştü.

* Dün ilk sorguya alınan, sağlık durumu nedeniyle İlhan Selçuk oldu. Sorgulamada Selçuk'un iki avukatı da hazır bulundu.

* Savcılık, soruşturmada özel bir sorgu sistemine imza atıyor. Soruşturma kapsamında daha sonraki zamanlarda yapılacak operasyonları etkilememesi için bazı deliller ve telefon görüşmeleri sorgulanan isimlere sorulmuyor. Bu yöntemin ilk defa tefeci Gidia Elfase operasyonunda uygulandığı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber