IMF heyeti son gözden geçirme için gelecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2008 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, mevcut stand-by anlaşması çerçevesinde son gözden geçirme çalışmaları için önümüzdeki haftalarda Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

IMF Türkiye Masası uzmanlarından oluşan heyetin, birleştirilmesi öngörülen son iki gözden geçirmenin tamamlanmasına yönelik çalışmalar yapacağı belirtiliyor.

Mevcut gözden geçirmenin alt koşullarının hemen hemen tamamlandığını, niyet mektubunun da hazır olduğunu, bir tek Sosyal Güvenlik Reformu gibi yapısal reformun kaldığını bildiren yetkililer, IMF uzmanlarıyla, daha çok, son gözden geçirmeye ilişkin çalışmaların gerçekleştirileceğini vurguluyorlar.

IMF ile mevcut stand-by anlaşması çerçevesinde, geriye yaklaşık olarak 3,4 milyar dolarlık bir kredi imkanı kalırken, bu kredi, tek parça halinde, iki gözden geçirmenin birleştirilmesiyle kullandırılacak.

Verginin tabana yayılmasını sağlayacak ve gelir idaresini daha da etkinleştirecek adımların da önemli olduğunun altını çizen yetkililer, ancak IMF'nin, şu aşamada, Sosyal Güvenlikteki ilerlemeye daha öncelik verdiğini vurguluyorlar.

IMF, gözden geçirmelerin tamamlanabilmesi için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasında değişiklik öngören tasarının yasalaşması şartını öne sürüyor.

Öte yandan, Türkiye'nin, mayıs ayında sona erecek olan 19. Stand-By anlaşmasını tamamlamasının ardından IMF ile yapacağı yeni anlaşma seçeneklerinden ilkini "program sonrası takip mekanizması", ikincisini ise mali fon içermeyen "ihtiyati IMF programı" oluşturuyor.

IMF ile mevcut 19. Stand-By düzenlemesi, mayıs ayında sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber