Mangalda pişen etin kömürleşmiş bölümlerini kesinlikle yemeyin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2008 20:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Mangal yaparken eti yakmayın'

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin, mangalda pişen etin kömürleşmiş bölümlerinin kesinlikle yenilmemesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Şahin, yaptığı açıklamada, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte kır pikniklerinin ve mangal kullanımının bugünlerde arttığını belirtti.

Açık havada yapılan mangalın aynı zamanda insanların doğayla buluşmasına fırsat verdiği için genel anlamda olumlu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şahin, ancak mangalda yapılan etin sağlıklı şekilde tüketilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerektiğini vurguladı.

Mangalda pişen etlerin yakılmamasına özen gösterilmesini isteyen Prof. Dr. Şahin, şöyle konuştu:

''Mangalda pişen etin kömürleşmiş bölümleri kesinlikle yenmemelidir. Eti yakmamak için de kömürün alev halinden kor haline gelmesini bekleyip, sonra eti pişirmeye başlamak gerekiyor. Ya da etler, alevle doğrudan temasını engelleyecek bir metal üzerinde pişirilmeli.''

Prof. Dr. Şahin, et ile kor arasında etin pişebileceği, ancak yanmayacağı kadar mesafe bırakılması gerektiğini dile getirerek, ''Ekmek de dahil gıdaların yanmış ve kömürleşmiş bölümlerini yemek kanser riskini artırıyor. Mangal yakarken bu gerçek unutulmamalıdır'' dedi.

-''HAFTADA BİR KEZ KIRMIZI ETİN SAKINCASI YOK''-

Mangal yapılırken yüksek kolestrol korkusuyla ya da daha ucuz olduğu için kırmızı etten vazgeçmenin doğru olmadığını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

''Kolestrol noktasında haftada bir kez kırmızı etin sakıncası yok. Zaten pek çok kişi de mangalı en fazla haftada bir yapar. Bu nedenle sağlıklı beslenme için çok yararlı olan kırmızı etin, özellikle de doğallığı yüksek bir besin olmasıyla ön plana çıkan kuzu etinin haftada bir yenmesi, sağlık sorunu oluşturmaz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber