Ucuz oto hayalinde dağ fare doğurdu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 24 Mart 2008 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Çin furyasının ?ucuz otomobil? sevdası 15 bin dolara takıldı

Geçen yıl Çin furyasından ilham alarak desteklenen ?ucuz otomobil? sevdası tüketicilerin gözünde gerçek olmadı. "Ucuz"ların fiyatları 15 bin doları bulunca pazar yine AB'lilerin oldu.Geçen yıl Çin furyasından ilham alarak desteklenen ?ucuz otomobil? sevdası tüketicilerin gözünde gerçek olmadı. "Ucuz"ların fiyatları 15 bin doları bulunca pazar yine AB'lilerin oldu.

SATIŞLAR ARTAR MI?

Son iki yıldır büyük merakla beklenen, başını Çinli markaların çektiği ucuz otomobiller, satışa sunulmalarına rağmen beklenen etkiyi yaratmadı. Satışa sunulmadan "ucuz"luklarıyla isimlerinden söz ettirmeye başlayan Çinli Chery, İranlı Samand ve Hintli Mahindra pazarda yeterince "ucuz" olamayınca, ilk algıdaki en büyük avantajları rakipleri karşısında yok oldu.

CHERY 184 TANE SATTI

Bu avantajın kaybını en az hisseden ise hiç şüphesiz MYS Otomotiv tarafından ithal edilen (tek model) İran menşei Samand oldu. 19 bin 990 YTL'den satışa sunulan Samand bu yılın ilk iki ayında 822 adetlik satışa ulaşarak, büyük bir başarıya imza attı. "Piyasayı kasıp kavurması" beklenen Chery'de ise iki ayrı modelle pazarda olunmasına rağmen beklenen yüksek satış adetleri yakalanamadı. Samand gibi 19 bin 990 YTL'lik satış fiyatıyla(başlangıç) pazarda yer alan Chery, sadece 184 adetlik satış yakaladı.

24 bin YTL'lik giriş fiyatıyla tüketicinin beğenisine sunulan Mahindra Pick-up ise sadece 15 adet satabildi. Ucuz otomobil hayali Renault eski Başkanı Louis Schweitzer tarafından ilk kez "5 bin euroluk otomobil üreteceğiz" açıklamalarıyla doğmuştu. Geçen yıllar içinde Renault, Dacia'yı satın alarak bu hayali Logan markası ile hayata geçirdi. Dacia Logan bugün, Türkiye'de bile başlangıç fiyatı ile 5 bin euroya yakın bir rakamdan satılıyor. Logan'ın Renault Mais tarafından açıklanan kampanyalı satış fiyatı yaklaşık 8 bin 500 Euro. Tabii bunun içinde yaklaşık yüzde 44 düzeyinde de vergi bulunuyor.

Fiyatın "ucuzluğu"na belirli standartlar da eklenince Dacia'nın iki aylık satışı toplamda bin 390 adete ulaşmış durumda. Piyasadaki bir diğer ucuz model ise Lada, 17 bin 826 YTL'lik başlangıç fiyatıyla satışa sunulan markanın iki aylık satışı ise 183.

Hazırlayan: Gültekin KARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber