Kredi kartlarının yüzde 5 olan faizi 1.5-2'ye çekilecek

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 26 Mart 2008 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kredi kartı kullananlara müjde... Meclis Adalet Komisyonu, kredi kartlarının yüzde 5 olan faizini 1.5-2'ye çekecek. Vatandaş yıllık yüzde 30 kâr edecek....

Tüketicilere yıllardır kan kusturan kredi kartı faizleri, Meclis'in atacağı adımla 'makul' bir düzeye indirilecek. Meclis Adalet Komisyonu, Türk Ticaret Yasası'na kredi kartı kullanıcılarını yakından ilgilendirecek bir düzenleme eklemeye hazırlanıyor. Kredi kartı faizleri, tüketici kredisi faiz oranına çekiliyor.

İndirim yüz güldürecek

Buna göre, ortalama yüzde 5 olan kredi kartı faizleri düzenlemeden sonra yüzde 1.5-2 seviyesine inecek. Bu indirim, vatandaşın yüzünü güldürecek. Kredi kartı kullanan bir vatandaşın yıllık faiz kazancı yüzde 30'u bulacak. Kredi kartı faiz oranları, bu uygulamayla yüzde 60'tan yüzde 24-30 aralığına çekilmiş olacak.

***

Kartta 'faiz' müjdesi

Meclis Adalet Komisyonu, kredi kartı faizlerini tüketici kredisi faizine endeksleyecek bir düzenlemeye hazırlanıyor. Düzenleme yasalaşırsa, kart faizleri yarıdan daha fazla düşecek.

Kredi kartlarına yüksek faizler ödemek zorunda kalan tüketiciler için Meclis'ten yeni bir düzenleme geliyor. Türk Ticaret Yasa Tasarısı'na eklenecek bir hüküm, kredi kartı kullanıcılarının ödedikleri faizleri yarıdan daha fazla düşürecek.

Meclis görüşecek

Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda ele alınması beklenen tasarıda önergelerle yapılacak değişiklikler netleşmeye başladı. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın üzerinde çalıştığı önerge, kredi kartı kullanıcılarına rahat nefes aldıracak. Hazırlanan önergeye göre, kredi kartları faiz oranları tüketici kredilerine endekslenecek. Yani aylık kredi kartı faiz oranı, tüketici kredisi faiz oranlarını geçemeyecek.

Ne değiştirecek?

Yüksek kredi faiz oranlarını aşağı çekmek için birkaç yıl önce bir düzenleme yapıldı. Kartlara uygulanabilecek en yüksek faiz oranını belirleme yetkisi Merkez Bankası'na verildi. Merkez Bankası, en son kredi kartları için azami akdi faiz oranını yüzde 4.93, gecikme faizini de yüzde 5.68 olarak açıkladı. Bankalar tüketici kredilerine aylık yüzde 1.5-2 arasında faiz uyguluyor. Yasa çıktığında kartlara uygulanan faizler bu oranları aşmayacak. Yani kredi kartı faiz oranları yıllık yüzde 60'tan yüzde 24-30 aralığına düşecek.

Zübeyde YALÇIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber