Beşir Atalay: Emniyet Müdürü Boran'ın görevden alınma gerekçelerini öğrenince, MHP mahcup olacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2008 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ordu Emniyet Müdürü Sezai Boran'ın görevden alınmasını eleştiren MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın'a, Boran'ın ciddi gerekçelerle eylemli emniyet müdürlüğünden alındığı yanıtını verdi. Atalay, "Sayın milletvekilimiz de o gerekçeleri daha sonra öğrenince mahcup olacaklardır" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, Ordu Emniyet Müdürü Sezai Boran'ın görevden alınmasını eleştirdi ve görevden almanın altında başka nedenlerin yattığını öne sürdü. İçişleri Bakanı Atalay, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, Yalçın'ın eleştirilerine cevap verdi. Anayasa'nın 129. maddesine göre memurlar ve diğer kamu görevlilerinin, Anayasa ve diğer kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlü olduklarını belirten Atalay, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında işledikleri iddia edilen suçlardan ötürü ceza kovuşturması açılmasının, kanunun gösterdiği idari merciin iznine bağlı olduğuna işaret etti. Bu düzenlemelerin bundan önce olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla uygulanacağını kaydeden Atalay, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun da açık olduğunu hatırlattı. Ordu Emniyet Müdürü'nün geçici görevle merkez emniyet müdürlüğünde görevlendirilmesiyle ilgili süreç hakkında da bilgi veren Atalay, "Bu Emniyet Müdürü halen bizim personelimizdir. Kendi memurumuzdur ve onu da korumak bize düşer. Ama biraz önce okuduğum Anayasal düzenlemeler çerçevesinde kamu görevlileri içinde yanlış tutum ve davranışları olanlar varsa bunların belli soruşturmalara tabi olması kaçınılmazdır" diye konuştu.

Adı geçen emniyet müdürü hakkında değişik tarihlerde şikayet dilekçeleri geldiğini hatırlatan Atalay, isimleri belli kişiler tarafından verilen şikayet dilekçelerinin önce incelendiğini, tutarlılık varsa bunlarla ilgili teftiş görevlendirildiğini, burada da aynı işlemin yapıldığını söyledi. İddia edilen konuları araştırmak üzere teftiş görevlendirildiğini belirten Atalay, müfettişlerin, iddia edilen konularla ilgili olarak mahallinde, başta vali olmak üzere konuyla ilgili olan kişilerin bilgisine

başvurduğunu, evrak üzerinde de gerekli incelemeleri yaptıklarını söyledi. Atalay, şöyle konuştu:

"Mülkiye müfettişleri, yaptıkları inceleme sonucunda 5 ayrı konuda 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince ön inceleme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince disiplin soruşturması ve değerlendirme raporu teklifinde bulunmuşlardır. Değerlendirme raporunda da, o gerekçeleri ben burada ifade etmiyorum. Bu bir soruşturma konusudur. Ciddi gerekçelerle ilgilinin eylemli emniyet müdürlüğünden alınması teklifinde bulunmuşlardır. Sayın milletvekilimiz de o gerekçeleri daha sonra öğrenince mahcup olacaklardır. Bu teklif Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderilmiştir ve onların teklifiyle de geçici olarak, bu soruşturmalar sona erinceye kadar merkez emniyet müdürlüğüne alınmıştır. Görevi devam ediyor, soruşturması sürüyor. Soruşturmalar bittiğinde gerekli işlem yapılacak, karar verilecektir. Yerine de bir birinci sınıf emniyet müdürü vekaleten görevlendirilmiştir. Yürütülen soruşturma şu anda devam etmektedir."

Atalay, Yalçın'ın yolsuzlukla irtibat kurarak bir konuşma yaptığını, bir imada bulunduğunu belirterek, son yıllarda özellikle organize suç örgütlerine yönelik yapılan operasyonların ve alınan sonuçların akıl ve insaf sahibi herkes tarafından bilindiğini ve takdir edildiğini söyledi. Bir güvenlik görevlisinin suçla mücadele etmesinin asli görevi olduğuna işaret eden Atalay, ülke genelinde tüm güvenlik görevlilerinin bu çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı. Devlet ve vatandaş arasındaki güven bağını zedeleyen en önemli hususlardan birisinin organize suç çeteleri, mali suç örgütleri ve narkotik suç örgütleri olduğuna dikkat çeken Atalay, bakanlık ve hükümet olarak bu örgütlere karşı başlattıkları amansız mücadelenin devam ettiğini ifade etti. 2007 yılında mali suç örgütlerine ve yolsuzluklara karşı 81 ilde 12 bin 264 operasyon ve 26 bin 278 kişi hakkında işlem yapıldığını belirten Atalay, organize suç çetelerine karşı 48 ilde 167 operasyonla 2 bini 453 kişi hakkında işlem yapıldığını bildirdi. Bunlara 2008 yılında da aralıksız devam edildiğini açıklayan Atalay, 2008 yılının ilk 3 ayı içinde yolsuzlukla mücadele kapsamında ve her türlü mali suç örgütlerine karşı 81 ilde 2 bin 361 operasyonla 6 bin 74 şüpheliye soruşturma yapıldığını kaydetti. Atalay, organize suç çetelerine karşı ise 16 ilde yapılan 28 operasyonda 547 kişiye soruşturma açıldığına işaret ederek şunları kaydetti:

"Yapılan operasyonlar il emniyet müdürlerinin inisiyatifiyle yapılmaz. Suç varsa müdahale edilmesi kanun gereğidir ve müdahale edilir. Operasyonlar savcı denetiminde yürütülür. Yani yargının da denetiminde yürütülür. Her operasyon aylarca teknik ve fiziki çalışmalar sonucu gerçekleştirilir. Tüm bu operasyonlarda görev alan güvenlik görevlilerimizi tebrik ediyorum. Bizim bütün dileğimiz bu tür yasa dışı organize suç örgütlerinin kökünün kazınmasıdır. O zaman vatandaşımız devletine daha fazla güven duyacaktır."

Atalay, Ordu'daki bu tasarrufun tamamen idari bir soruşturmayla ilgili olduğunu, başka konularla karıştırılmasının yanlış olacağını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber