Öğrenci bursları aylık 110 milyon oldu

Haber Giriş : 08 Ekim 2004 17:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite öğrencilerine verilecek bursları tek elde toplayan YURTKUR, bu sene 60 bin öğrenciye burs verecek. Aylık 90 milyon liradan 110 milyon liraya çıkartılan burslardan bu yıl 17 bin 750 üniversite öğrencisi faydalanacak.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR), bu yıl 60 bin öğrenciye vereceği burs miktarını yüzde 22 oranında artırarak 90 milyon liradan 110 milyon liraya yükseltti. Ayrıca Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonucunda sözel, sayısal ve eşit ağırlık dallarında ilk yüze girenlere de 3 kat burs verilecek. YURTKUR'un burs vermeyi kararlaştırdığı öğrencilerden 17 bin 750'sini üniversiteliler oluşturuyor.

Her üniversiteye burs kontenjanı olarak bu yılki öğrenci kontenjanının yüzde 5'i ayrılırken, üniversiteler kendilerine ayrılan sayıda öğrencinin ismini hiçbir para aktarmadan Kredi Yurtlar Kurumu'na bildirecek. Kurum da üniversitelerin gönderdiği isimlere kendi bütçesinden burs verecek. Üniversiteler burs kontenjanlarının yüzde 20'sine denk gelen sayıda öğrenciye, kendilerine ayrılan toplam bütçe içinde kalmak şartıyla, normal burs tutarının 3 katına kadar burs verdirebilecek. Normal burs 100 milyon lira ise bir üniversite, zor durumda olan öğrencilerine 300 milyon liraya kadar burs sağlayabilecek. Öğrenci sayısı en fazla olan Selçuk Üniversitesi bin 138, Gazi Üniversitesi 799, Süleyman Demirel Üniversitesi 721, Kocaeli Üniversitesi 661, Karadeniz Teknik Üniversitesi 603, İstanbul Üniversitesi 513 öğrenciye burs verdirebilecek.

Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı'na, öğretmen yetiştiren fakülteleri ilk beş tercihinde kazanan öğrenciler için 6 bin burs kontenjanı ayrılırken, kalan 36 bin kontenjan YURTKUR tarafından kullanılacak. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, 4 yıl boyunca üniversitelerin 19 bin civarında öğrenciye burs verdiğini, kendilerinin ise üniversitelere sadece bir yıl için 18 bine yakın burs kontenjanı tahsis ettiklerini söyledi. Albayrak, birkaç üniversite dışında tüm üniversitelerin bu uygulamadan memnun olduğunu anlattı. ?Bu uygulamada hem üniversitelerden tek kuruş çıkmıyor, hem de üniversiteler istedikleri öğrencilere burs verdirebiliyor. Bundan kim rahatsız olabilir?" diyen Albayrak, 90 milyon lira olan burs ve kredi miktarının artırılması için de yoğun bir çaba gösterdiklerini, yıl sonundaki bütçeye göre kesin rakamların belli olacağını vurguladı.

Üniversiteler dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının üniversite öğrencilerine burs vermesi kanunla sadece YURTKUR'a aktarılmıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber