Askeri personeli ilgilendiren düzenlemeler komisyondan geçti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mart 2008 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Milli Savunma Komisyonu, Türk Silahlı Kuvvetlerini ilgilendiren çeşitli kanunlarda değişiklik öngören tasarıları kabul etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılmasını düzenleyen tasarı ile emeklilik hakkını kazanan subay, astsubay ve uzman jandarmalar Temmuz ve Ağustos aylarında da emekliliklerini isteyebilecekler.

Tasarıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerine katılmadan önce lisansüstü eğitim yapanlara meslek hayatının başında, 15 yıla kadar kıdem verilmesine imkan sağlayan hüküm yürürlükten kaldırılarak, aynı eğitim veya eğitim kariyeri olan personel arasında eşitsizlik gideriliyor. Bu düzenlemede, TSK bünyesinde herhangi bir sınıfta subay olarak istihdam edilen personele hangi seviyeden olursa olsun yapacağı her türlü eğitim için toplam en fazla 3 yıl kıdem verilmesi dikkate alınıyor.

Gerek fakülte gerekse yüksek okulları bitirenlerden, gerekse yedek subay veya er kaynağından muvazzaf subaylığa geçirilenlerden, subay nasbedilmesinden önce tıpta uzmanlık veya doktora öğrenimi tamamlayanlar ile doçentlik unvanı alanlara; aynı eğitim seviyesi veya akademik kariyeri haiz diğer muvazzaf personel gibi lisansüstü öğrenim kıdemi alma olanağı getiriliyor.

-İSTİFA SÜRESİ...-

Tasarıyla, askeri öğrencilerin istifa hakları da yeniden düzenleniyor. Buna göre; TSK eğitim-öğretim kurumları ile yurt içi ve yurt dışı fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenler; askeri öğrenciler lisans seviyesinde 4. sınıfın, önlisans seviyesinde 2. sınıfın, ortaöğretimde son sınıfın Temmuz ayının son gününe kadar okul masraflarını ödemek suretiyle istifa edebilecek.

Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksek okullarından mezun olup da astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eğitimine alınanlar, yemin ettikten sonra astsubay nasbedilinceye kadar geçecek süre içinde kendilerine yapılan masrafları ödemek şartıyla istifa etme hakkına sahip olacak.

Yapılan hesaplamada masraflar, sarf tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre içinde kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak. -

''KADROSUZLUK TAZMİNATI''-

Milli güvenlik bilgisi dersi öğretmeni olarak görevlendirilecek personele, 7 saatin üzerinde girdiği ek dersler için ücret ödenecek.

Düzenlemeyle, kendi isteğiyle emekli olan kıdemli albaylara, ''kadrosuzluk tazminatı'' ödenmesi öngörülüyor.

Tasarıyla, uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması amacıyla çocuk için sağlık yardımı yaş sınırı, çocuğun öğrenim durumuna bakılmaksızın 25'e yükseltiliyor. Ayrıca, evlenmemiş kız çocukları için aranan ''yardım edilmediği halde muhtaç olma'' şartı kaldırılarak, bu kişilerin evleninceye kadar sağlık yardımından yararlanmasına imkan sağlanıyor.

Soruşturma ve kovuşturması devam eden personele, davaları bitinceye kadar rütbe bekleme süreleri ile rütbe karşılığı yaş haddi uygulanmayacak. Bu personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinde kalabileceği azami süre, emsali neşetlilerin (çıkışlıların) görev süresi kadar uzatılacak.

Askeri kurumlar dışındaki okullardaki ders veren subay ve astsubaylara 7 saati geçmemek üzere ek ders görevi verilebilecek. Bu görevi yürütenlere ek ders ücreti ödenebilecek.

-ASKERLİK KANUNU-

Komisyonda kabul edilen Askerlek Kanununda değişiklik öngören tasarı da askere alınma ile ilgili her türlü işlemlerde Milli Savunma Bakanlığını yetkili kılıyor. Bakanlık, sadece itiraz üzerine değil, herhangi bir şekilde elde edilen bilgi ve belgelere göre de işlem yapabilecek. Çavuş ve Uzman Çavuş Kanununda değişiklik yapılmasını düzenleyen tasarı ile de Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına da diğer kuvvet komutanlıklarında olduğu gibi çavuş yetiştirme yetkisi tanınıyor.

Harp Akademileri Kanununda değişiklik yapan tasarı ise Askeri Bilimler Araştırma Merkezinin, Harp Akademilerindeki enstitülerin bünyesine alınmasını öngörüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber