İşçinin sıkıntısı 65 yaş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2008 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emek Platformu Başkanlar Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ile ilgili gelinen son noktayı değerlendirmek üzere toplandı.

Platformun dönem sözcüsü ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, toplantının açılışında yaptığı açıklamada, tasarıyla ilgili olarak 3-4 aydır mücadele ettiklerini ve Emek Platformu olarak gerçekleştirdikleri son görüşmede taleplerinin bir kısmının karşılanmasında mutabakat sağladıklarını, bazılarında ise mutabakata varamadıklarını söyledi.

Kumlu, gelinen noktanın TBMM Genel Kurul aşamasında takipçisi olacaklarını ifade ederek, toplantıda da platform bileşenleri ile bir değerlendirmede bulunacaklarını belirtti.

Kumlu, ?Ne yapabilirizi değerlendirdikten sonra, kararımızı verip konuyu takip edeceğiz? dedi.

Mustafa Kumlu, basın mensuplarının soruları üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan toplantının ardından ne konuşulacağını bile 6 kişi ile değerlendirdiklerini ifade ederek, toplantı sonunda 65 yaş, güncelleme katsayısı ve fiili hizmet zammı konularında mutabakat sağlayamadıklarını dile getirdiklerini anımsattı.

?Bu üç konuda size bir söz verildi mi?? sorusu üzerine, Kumlu ?Öyle bir şey olsa açıklardık. Mutabakat sağlanan konular, önerge ile halledilecek? diye konuştu.

Kumlu, ?gelinen noktayla ilgili tabandan ne tür tepkiler geldiğinin? sorulması üzerine, kendi teşkilatında bir sıkıntı görülmediğini ama genel olarak 65 yaş ile ilgili sıkıntı bulunduğunu belirtti.

Bu sırada söz isteyen Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Gençay Gürsoy kendi teşkilatında bir sıkıntı olduğunu ve bu konuda açıklama yapmayı talep etti. Kumlu ise Emek Platformu bileşenleri olarak konuyu değerlendireceklerini belirterek, açıklamaların sona erdiğini kaydetti.

DİSK: ?65 YAŞ KOŞULU KALDIRILMADAN, İNDİRİM SOMUT BİR KAZANIM OLAMAZ?

DİSK, emeklilikte 65 yaş sınırının kaldırılmasına ilişkin talebin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca kabul edilmediğini hatırlatarak, prim gün sayısının düşürülmesinin, 65 yaş koşulu kaldırılmadığından somut bir kazanım anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

DİSK'ten yapılan açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile 24 Mart'ta görüşüldüğü ve Emek Platformu'nun Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS)'na yönelik taleplerinin yeniden değerlendirildiği hatırlatıldı. Görüşme kapsamında kabul edilen ve edilmeyen talepler olduğu belirtilen açıklamada, bu taleplere ilişkin bir değerlendirme yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, emeklilik yaşının kadınlar için pozitif ayrımcılık gözetilerek 58, erkekler için de 60 yaş olması talebinin Bakanlık tarafından kabul edilmediği dile getirilerek, ?Buna karşın, 9 bin gün olan prim ödeme gün sayısının, 7 bin 200 güne indirilmesi, Bakanlıkla yapılan görüşmede kabul edilmiştir. Prim gün sayısının düşürülmesi, 65 yaş koşulu kaldırılmadığından somut bir kazanım anlamına gelmemektedir? denildi.

Açıklamada, Bakanlıkla yapılan görüşmede emekli aylıkları ve bağlanacak diğer aylıkların hesaplanmasında kazançların güncellenmesinde kullanılacak ?güncelleme katsayısı?na refah payının yüzde 30 yerine yüzde 100 olarak yansıtılmasına yönelik talebin kabul edilmediği ifade edildi. Bu talebin reformun gerekçelerini ortadan kaldıracak nitelikte olduğunun öne sürülerek kabul edilmediği söylenen açıklamada, ?Bu hesaplamada ulusal gelir artışının neden yüzde 30'unun alındığı sorusunun yanıtı, sosyal devlet ve gelirin adil dağılımını gerçekleştirmeyi amaçlayan bir anlayışı yansıtmaktan uzaktır. Bu durum, Anayasa Mahkemesi'nin, aylıkların güncellenmesinde refah payının gözetilmesi gerektiğine ilişkin iptal gerekçesine açıkça aykırıdır? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber