Flaş! Anayasa Mahkemesi davayı kabul etti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mart 2008 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

? Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AKP hakkında açtığı davayı kabul etti.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının AKP hakkında açtığı kapatma davası iddianamesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dışında kalan bölümünün oy birliği ile, Gül bölümünün ise oy çokluğu ile kabulüne karar verildiğini açıkladı.

Paksüt, ?Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı mahkememize bir iddianame sunmuş idi. İddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oy birliğine, Abdullah Gül yönünden kabulüne, Haşim Kılıç, Serdar Özgüldür, Sacit Adalı ve Ferruh Kaleli'nin karşı oyu ile oy çokluğuyla karar verildi? dedi.

(ANKA)


Anayasa Mahkemesi heyeti, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davayla ilgili iddianamenin ön incelemesini yapmak üzere toplandı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve üyelerinin, saat 10.00'da başladığı toplantı sona erdi. Şu sıralarda açıklama yapılması bekliyor.


AK Parti hakkında açılan kapatma davasında, Raportör'ün, hazırladığı raporu üyelere sunmasının ardından haftanın ilk gününde gözler Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi.

Mahkeme'nin davayı kabul edip etmeyeceğinin bugün açıklanması bekleniyor. Bu konudaki kararı verecek olan üyeler, Anayasa Mahkemesi binasına gelmesi ile toplantı başladı.


Ankara'da siyaset ve ekonomiye yön veren AKP hakkındaki kapatma davası ve buna karşı geliştirilmesi planlanan anayasa değişikliklerinde kritik haftaya girildi.

1 Anayasa Mahkemesi'nin dava için bugün toplanması bekleniyor

2 Savunmalardan sonra Raportör yeni raporu hazırlayacak

3 İddianame kabul edilirse, ön savunma için AKP'ye gönderilecek

4 Daha sonra mahkeme üyeleri tekrar toplanarak davayı karara bağlayacak

RAPOR BAĞLAYICI DEĞİL

Anayasa Mahkemesi'nin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AKP'nin kapatılması istemiyle açtığı davayla ilgili iddianamenin ön incelemesini bugün yapması bekleniyor. Raportör Osman Can'ın hazırladığı rapor Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtıldı. Anayasa Mahkemesi üyelerinin, ön inceleme raporuyla ilgili çalışmalarını tamamlamaları halinde, heyetin Haşim Kılıç başkanlığında bugün toplanması bekleniyor. Raportör raporunda, "iddianamenin iade koşullarının bulunduğu" görüşünün yanı sıra, ikinci seçenek olarak da iddianamenin Anayasa Mahkemesi'ne sunulduğu anda kabul edilmiş sayılacağı" şeklinde görüş bildirmişti. Rapor, Anayasa Mahkemesi üyeleri için bağlayıcı nitelik taşımıyor. Mahkeme heyeti, iddianamenin iadesine karar verirse, Başsavcılık, eksikleri gidererek iddianameyi tekrar Anayasa Mahkemesi'ne gönderebilecek. İncelemede eksiklik saptanamaz ve iddianamenin kabulüne karar verilirse, iddianame, savunmasını yapması için AKP'ye gönderilecek.

EK DELİLLER

AKP'nin ön savunmayı yapmasının ardından, Başsavcısı Yalçınkaya da, esas hakkındaki görüşünü bildirecek. Esas hakkındaki görüşü AKP'ye gönderilecek olan Yalçınkaya, belirlenecek bir tarihte sözlü açıklama yapacak. Mahkemede, AKP yetkilileri de sözlü savunmalarını yapacaklar. Bu sürecin ardından, raportör, bu kez esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ya da AKP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

KAPATMA İÇİN 7 OY LAZIM

Yeni raporun, mahkemenin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, başkan Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak ve AKP hakkındaki kapatma davasını karara bağlayacak. Kapatma kararı için 11 üyenin en az 7'sinin oyu gerekecek. Mahkemenin öncelikli olarak, iddianamenin kabulü ya da reddi yönünde vereceği kararı bekleyen AKP yönetimi de, çıkacak karara göre parti kapatmayı güçleştirecek anayasa değişiklikleri için stratejisini uygulamaya koyacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber