Dolar nereye koşuyor?

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 02 Nisan 2008 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yüksek Mahkeme, kapatma davasını kabul etti. Doların ateşi yükseldi. Uzmanlara göre, dava sonuna kadar dolar 1.40'ı aşar.

AK Parti hakkındaki kapatma davasının Anayasa Mahkemesi'nde kabulü, uyuyan devi uyandırdı. Uzun süredir 1.20 civarına demir atan dolar, önceki günkü karardan sonra hızla tırmanışa geçti. Kararın açıklanmasından sonra 1.34'ü gören ABD doları, dün 1.35 ile Ağustos 2007'den sonraki en yüksek seviyesine çıktı.

'GERGİNLİK TEHLİKE YARATIR'

Piyasa uzmanları, asıl yükselişin ise mahkeme sürecinde yaşanacağını söylüyor. Delta Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı'ya göre, siyasi tansiyonun daha da yükselmesi halinde dolar orta vadede 1.40'a kadar ulaşabilir. Meksa Yatırım'dan Mehmet Aysoy'a göre ise iç piyasadaki tedirginlik devam ederse 1.40 YTL'yi bile aşabilir.

***

Dolar nereye koşuyor?

Kapatma davasından etkilenen dolar, dün de 1.35 YTL'yi gördü ama sonra 1.31'e geri döndü. Uzmanlara göre, siyasi tansiyon yükselirse dolar orta vadede 1.40'ı bile aşabilir.

AKP hakkındaki kapatma davasının kabul edilmesiyle başlayan süreç, piyasaları içeriye odakladı. Anayasa Mahkemesi kararının açıklanmasıyla önceki gün bankalararası piyasada 1.34 YTL'ye tırmanan dolar, dün de 1.35 YTL ile Ağustos 2007'den bu yana en yüksek düzeyini gördü.

KÂR SATIŞIYLA DÜŞTÜ

Ancak doların yükselmesi kâr satışlarını da tetikledi ve kur 1.31 YTL seviyesine geriledi. Doların önümüzdeki dönemde nereye koşacağı ise merak konusu. Kısa vadede dolarda düşüş olabileceğini belirten uzmanlara göre, iç piyasada siyasi tansiyon yükselmeye devam ederse, dolar orta vadede 1.40 YTL'yi de aşabilir. Uzmanlar, şu değerlendirmelerde bulunuyor:

BORSA YÜKSELDİ

* Figen Özavcı (Delta Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı): Dolar ilk etapta kâr satışlarıyla 1.29 YTL seviyesine kadar düşebilir. Eğer siyasi tansiyon yükselirse, doların orta vadede 1.40'lara ulaştığını göreceğiz.

* Mehmet Aysoy (Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı): Dava dolarda orta vadede ciddi sıkıntı yaratır. Hareketlilik dava süresince devam edecektir. Kısa vadede 1.35 YTL aşılmaz. Ama siyasi gerginlik sürer ve 1.35 seviyesi geçilirse dolar 1.40'ı da aşar. Temkinli olmalıyız. İMKB dışarıdan gelen iyimser havayla dün yüzde 4.25 yükseldi.

ÖZLEM KAMER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber