Ölüm aylığı maddesi kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2008 17:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik yapan tasarının, ölüm aylığına ilgili maddesi kabul edildi.

?Temel yasa? olarak görüşülen tasarının 1. bölümünde yer alan 3 madde daha kabul edildi.

Sosyal taraflarla varılan anlaşma doğrultusunda AK Parti tarafından, ölüm aylıklarına ilişkin değişiklik önergesi verildi.

Yapılan düzenlemeye göre, SSK'lıların hak sahipleri için daha önce tasarıda yer alan bin 800 gün prim şartı, 900 güne indirildi. Ölüm aylığından yararlanabilmek için en az bin 800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olma veya SSK'lıların hak sahipleri, her türlü borçlanma süreleri hariç veya 5 yıldan beri sigortalı olma şartıyla toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmaları halinde ölüm aylığından yararlanacak.

Daha önce tasarıda yer alan evlenme yardımından yararlanacak olan ?eş ve kız çocuklar? ibaresi de değiştirildi. Buna göre, sadece kız çocukları, aylık veya gelirinin 2 yıllık tutarı kadar evlenme yardımı alacaklar.

?EMEKLİLİKTE 65 YAŞI, 2028'E KADAR ÖTELEDİK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ölüm aylığıyla ilgili uygulamanın SSK'lılarda 900, BAĞ-KUR'da bin 800, Emekli Sandığında ise 3 bin 600 gün prim zorunluluğu olduğunu, bunların hepsini bin 800 güne eşitlemeye çalıştıklarını belirterek, sosyal taraflarla yaptıkları görüşmeler sonucunda SSK'lı hak sahipleri için bunu 900 günde tuttuklarını bildirdi.

Sosyal taraflarla yapılan görüşmeler sonucunda yüzde 90'a varan bir uzlaşmanın sağlandığını ifade eden Çelik, dünkü eylemlerin neden yapıldığına bir anlam

veremediğini söyledi.

Faruk Çelik, 65 yaşında emekliliğe ilişkin eleştiriler üzerine ise ?Bu tasarının getirdikleri zaruri bir düzenlemedir. Partilerle, sivil toplum örgütleriyle yaptığımız görüşmelerde hiç kimse bunun aksini söylemedi. Herkes düzenlemenin gerekli olduğunu söylüyor. Emeklilikte 65 yaşı, 2028'e kadar öteledik. 2028'e kadar kademeli olarak Sayın Bahçeli, Ecevit ve Yılmaz Hükümetinin yaptığı düzenleme geçerlidir. 2028'e kadar emeklilikte 60 yaş geçerlidir? diye konuştu.

TBMM Genel Kurulunda, tasarının 1. bölümünde yer alan 23. maddenin görüşülmesine devam ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber