Maliye, Bilgisayar İşletmeni ve VHKİ'ye Naklen Geçiş Şartını Değiştirdi

Maliye Bakanlığı, görevde yükselme yönetmeliğini değiştirdi. Bu yönetmelikte, bilgisayar işletmeni ve VHKİ kadrolarına yapılacak naklen atamalar da düzenlenmişti. Önceki düzenlemede bu iki unvana naklen atanabilmek için bu unvanları görevde yükselme ile kazanmış olma şartı getirilmişti. Bu sınırlama kaldırılmıştır. Buna göre, bu unvanı ÖSYM yerleştirmesi ile alanlar da Maliye Bakanlığına nakil isteyebilecek. Bakanlık ayrıca naklen başka kurumlara giden personelinin dönüşü için düzenleme yapmıştır. 11 maddede yaptığımız inceleme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Nisan 2008 18:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 nisan 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği için tıklayınız.

Yönetmeliğin değişiklikten önceki hali için tıklayınız.

NELER DEĞİŞTİ?

1-İç Denetçileriler Merkez denetim elemanı tanımına dahil edilmişlerdir.

2-Defterdar unvanına atanabilecek olanlar arasında sayılan "İşletme Bölge Müdür Yardımcısı" bentten çıkartılmıştır.

3- Maliye Bakanlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine tabi olmayan personelden sınav sonucu ataması yapılanlar, atandıkları birimin bulunduğu il sınırları içerisinde fiilen iki yıl görev yapmak zorundadırlar. Ancak bu personele yeni bir hak tanınmıştır. Buna göre, bu personelden örevde yükselme eğitimine başvuru tarihinden sonra özür halleri ortaya çıkanlar, atanmak istedikleri yerde boş kadro bulunması kaydıyla, iki yıllık süreyi tamamlamadan durumlarına uygun yerlere atanabilirler. "Başvurularını eşinin görev yeri dışındaki bir yer için yapanlar, bu hükümden yararlanamazlar" şeklindeki sınırlamada ilgili hükümden çıkarılmıştır.

4-Birimler arası aynı grupta değişiklik yapabilme hakkı Uzman ve Eğitim Uzmanına da tanınmaktadır.

5-Sınavın merkezi olarak düzenlenmesi halinde sınav komisyonu ?yazılı sınavın merkezi olarak yapılması halinde Personel Genel Müdürlüğünden en az Daire Başkanı düzeyinde bir üyenin başkanlığında birimlerden Şube Müdürü düzeyinde üç üye ile Çözümleyici veya Programcı unvanında bulunan bir üyenin katılımıyla en az beş kişiden,? olarak yeniden düzenlenmiştir.

6-Bilgisayar İşletmeni ile Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliğine atanmada sınavlara ilişkin olarak daha önceki hüküm düzeltilmiştir. Yeni hüküm şu şekildedir:

?Yazılı sınav, Personel Genel Müdürlüğünce merkezi olarak yapılır.
Bakanlıkça uygun görülmesi halinde birimlere/defterdarlıklara da yaptırılabilir.
Yazılı sınavın merkezi olarak yapılması halinde, yazılı sınavın duyurulması, itirazların değerlendirilmesi ve yazılı sınav sonuçlarının duyurulmasına ilişkin hususlar Personel Genel Müdürlüğünce yürütülür.?

Bu hükümde yer alan "birim" ifadesi yeni bir ifadedir. Daha öceki düzenlemede sadece "defterdarlık" yer almaktaydı.

7- Adli veya idari soruşturma ya da Maliye Müfettişleri veya Genel Müdürlük Kontrolörleri tarafından düzenlenen raporlar sonucu veyahut sağlık nedenleriyle görevi değiştirilenler daha önce sadece "daha önce görev yaptıkları unvanın görevde yükselme eğitimine ve sınavına" katılamamaktaydı. Yasak genişlemiştir. Yeni yasak şu şekildedir: "Bu şekilde atananlar daha üst unvanlar ile daha önce görev yaptıkları unvan ve bu unvanla aynı düzeyde olan unvanların görevde yükselme eğitimlerine ve/veya sınavlarına katılamazlar."

BİLGİSAYAR İŞLETMENİ VE VHKİ'YE GEÇİŞLER

8- Bilgisayar İşletmeni ile Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni unvanlarına atanabilme şartındaki sınırlama düzeltildi.

Maliye Bakanlığı naklen atamada sınırlama getirmiştir. Örneğin her unvanda naklen personel alımı yapılmamaktadır. Naklen personel alımı yapılabilecek unvanlar şu şekildedir:Uzman Tabip, Tabip, Daire Tabibi, Laboratuvar Teknisyeni, Röntgen Teknisyeni, Hemşire, Mühendis, Mimar, İstatistikçi, Şehir Plancısı, Tekniker, Teknisyen (Harita veya Kadastro Teknisyeni dahil), Mütercim, Tercüman, Bilgi İşlem Merkezi Müdürü, Çözümleyici, Programcı, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Eğitim Uzmanı, Memur veya Koruma ve Güvenlik Görevlisi unvanlarında görev yapanlar...

Diğer taraftan naklen atama ile alınan Bilgisayar İşletmeni ile Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni unvanlarında ise sınırlama bulunmaktaydı. Örneğin Maliye bakanlığına geçmek isteyen bir VHKİ'nin bu unvanı görevde yükselme ile almış olması istenilmekteydi. Bu nedenle ÖSYM'nin KPSS tercih sistemi ile bir kamu kurumuna atanan ancak Maliye Bakanlığına geçmek isteyenler bu sınırlamadan dolayı geçiş yapamamaktaydı. Bu sınırlama kaldırılmıştır.

Yeni hüküm şu hale gelmiştir:

"Bu unvanı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı veya yükseköğretim kurumları tarafından yapılmış memuriyete giriş veya görevde yükselme sınavında başarılı olması sonucu kazanmış olmak,"

9- Maliye Bakanlığı naklen diğer kurumlara geçen personeli için yeni düzenleme yapmıştır. Söz konusu düzenleme şu şekildedir:

"(4) Bu Yönetmeliğe tabi unvanlarda görev yapmakta iken başka kurumlara naklen atananlar, sicil raporu düzenlenen son üç yılın sicil notları olumlu ve ortalaması en az iyi derecede olmak, adli veya idari bir ceza almamış olmak şartıyla kadro ve hizmet ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkta görev yaptığı unvanlara naklen atanabilirler."

10-Hazine avukatı unvanına naklen atamak isteyen "Adli ve idari yargıdaki Hakim ve Savcı"lar için yeni bir düzenleme yapılmıştır. Hakim ve savcılardan atanmak isteyenlerin aşağıdaki şartları taşımaları istenmiştir.

"a) Son sicil notu olumlu olmak kaydıyla son üç yıllık sicil notu ortalaması yetmişaltı puandan aşağı olmamak,
b) Sağlık durumu, yurdun her yerinde çalışmaya ve yolculuk yapmaya elverişli olmak,
c) Yapılacak sözlü sınavda başarılı olmak,
şartları aranır."

11-Yönetmelikte yer alan "döner sermaye" ibareleri çıkarılmıştır.
Görevde yükselme sınavına tabi olmayan unvanlar arasından "İşletme Bölge Müdürü," ve ", İşletme Bölge Müdür Yardımcısı" çıkarılmıştır .
"İşletme Bölge Müdürü," ve ", İşletme Bölge Müdür Yardımcısı" olarak atanma şartları yönetmelikten çıkarılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber