KPSS'den 70 alan Bakan kapısına dayanıyor

Haber Giriş : 11 Ekim 2004 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS'den 70'in üzerinde not bekleyen binlerce aday, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e giderek iş talep ediyor

ÖSYM'nin düzenlediği Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), hükümetin başına dert oldu. Sınava giren ve 70'le üzerinde not bekleyen memur adayları Devlet Personel Başkanlığı'ndan sorumlu olan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in kapısına dayanarak işe yerleştirilme talebinde bulundu.
KPSS'ye giren memur adayları, sınavdan hemen sonra 70 üzerinde not beklediklerini belirterek, Şahin'in makamına gelerek ya da yazılı başvurarak işe yerleştirilmek istedi. Sınav ve işe yerleştirme sürecinin tamamen dışında olduğunu, bu süreçten ÖSYM'nin sorumlu olduğunu belirten Şahin, işe yerleştirmenin de ÖSYM ile kamu kurumları arasındaki prosedüre göre yapılacağını anlattı. Ancak adayları ikna edemeyen ve bu başvurulardan bunalan Şahin, ÖSYM Başkanı Savaş Küçükyavuz'u ziyaret ederek sistem hakkında bilgi aldı.

Hedef: ÖSS modeli
Memur adaylarının torpil yapılacağına ilişkin kaygıları olduğunu vurgulayan Şahin, şunları söyledi: "Memur sınavı ve işe yerleştirme şeffaf ve siyasetin etkisi dışında. Bu süreç tamamen bizden bağımsız bir şekilde ÖSYM tarafından yürütülüyor. Biz sınav ve tercih sistemini oturtmak istiyoruz.

Maddi hatalar dışında kimsenin itiraz etmediği ÖSS modelini, KPSS'de de yerleştirmeyi hedefliyoruz. Memurluğa girişi bu hale getirmek istiyoruz. Torpili, adam kayırmacılığını bütünüyle ortadan kaldırmak istiyoruz. Her şey açık olsun istiyoruz. Bu yönde ciddi adımlar attık, eksiklikler de giderilecek."
KPSS'de düşük puan alan adayların umutlanmamasını isteyen Başbakan Yardımcısı Şahin, şöyle devam etti:

Puanı 90'ın altında olanın şansı yok
"Temmuzdaki KPSS'ye 1 milyon 730 bin kişi katıldı, 714 bin 957'si yerleştirme talebinde bulundu. 2004 için 40 bin personel için açıktan atama izni alındı, bunun 25 bini eğitim-öğretim kadrolarına, 6 bini de Emniyet kadrolarına kullanıldı. Geriye kalan 9 bin kadronun 5 binine KPSS sonucuna göre atama yapıldı. 5 bin kadronun sadece birine yerleştirme yapılmadı.

Lise mezunu 1 milyon 47 bin kişiden sadece 169'u 95-100 arası, önlisans mezunlarından sadece 75'i 90-95 arası puan aldı. Gerek lise mezunu, gerek yüksekokul mezunlarından 90'ın altında puan alanların kamuya yerleştirilme şansı yok. Yüksekokul mezunlarının şansı diğerlerine göre daha fazla. 85 puanın altında alanların yerleştirilme imkânı zayıf, puanı 90'ın üzeri olanların tercih formunu doldurmasını tavsiye ediyorum.

2005 yılı için alınacak personel sayısı bütçe imkânlarına göre belirlenecek. KPSS'nin iki yıl geçerliliği var. Sınav için toplanan paraların kişilere yük getirmemesi için önümüzdeki yıl sınav yapmayı düşünmüyoruz."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber