SGK başkanından 'çocuk sigortalı' itirafı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2008 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Tahsin Güney, çocukların çalışmadıkları halde sigorta kaydına girmelerine gerek olmadığını belirterek, ''Ancak yasal bir engel de yok'' dedi.

Güney, SGK Başkanlığı Erdoğan Özen Konferans Salonu'nda düzenlenen, basın toplantısında, bugün başlayan Sosyal Güvenlik Haftası etkinliklerine ilişkin bilgi verdi. Güney, hafta boyunca tüm ülkede yapılacak etkinliklerle, kamuoyunda sosyal güvenlik bilincinin oluşturulması ve benimsetilmesi ile kayıt dışı istihdamla etkin mücadele edebilmek için gerekli desteğin sağlanmasına çalışılacağını anlattı.

Etkinliklerin önemli bir amacının da halen TBMM'de görüşülmekte Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngören yasa

tasarısı ile getirilen uygulamaları hak ve yükümlülükleri, ''ilk elden, doğru bir şekilde'' kamuoyuna anlatmak olduğunu vurgulayan Güney, ''Çünkü, bu konuyla ilgili büyük bir bilgi kirliliği var'' dedi.

Daha sonra soruları yanıtlayan Güney, ''Etkinlikler çerçevesinde halk direkt inilecek bir çalışma var mı? Çünkü vatandaşların bu konuda fazla bilgisi olmadığını biliyoruz'' sözleri üzerine, sokak sokak dolaşarak halkı bilgilendirme şeklinde bir çalışma yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Güney, kurum yöneticilerinin, medyanın da desteğini alarak bilgilendirme yapmaya çalışacaklarını söyledi.

Bir başka gazetecinin, ''Vatandaşların yeni yasanın ardından çocuklarını, hatta 5 aylık olanları bile sigortalatmaya çalıştıklarını'' ifade etmesi üzerine Güney, ''Çocuk meselesi değil. Kayıt dışı çalışanların bir an önce kayıtlı olarak çalışmaya başlamaları gerekiyor. Neden? Çünkü artık emeklilik sisteminde 2000 yılından sonra işe girenler 7 bin günde emekli olurken bu kanun yürürlüğe girdikten sonra bu süre 7 bin 200 güne yükselecek, 58-60 olan yaş 65'e çıkıyor kademeli olarak. Bu nedenle, kişilerin kayıt içine girmelerinin faydalı olacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Güney, şöyle devam etti:

''Ama çocukların çalışmadıkları halde kayda girmeleri için bir gerek yok. Ancak, yasal bir engel de yok. Çünkü çalışma ilişkisine bağlıdır sosyal güvenlik sistemi. Çalışma ilişkisi olduğu takdirde biz bunu dikkate alırız. Ancak çocukların belli bir yaşın altında çalıştırılamayacağı işler var. Yani çocuğu tek başına bir yere kaydettirirsiniz ama bunun diğer mevzuatlara da uygun olması gerekiyor. O nedenle çalışma ilişkisi olduğunda sosyal güvenlik sistemi için sorun olmaması gerekiyor.''

Uzun Vadeli Sigorta Kolları Sistemi'ne de değinen Güney, bu sistemin 18 yaşından sonra geçerli olduğunu, çocukların sigortalı olabileceğini ama Uzun Vadeli Sigorta Kolları bakımından 18 yaşından sonra sistemin başlayacağını anlattı.

-SOSYAL TARAFLARLA GÖRÜŞMELER-

Güney, bir başka soru üzerine, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na ilişkin düzenlemeyle ilgili olarak 2003 yılından bu yana sosyal taraflarla toplantılar yaptıklarını anlattı.

Konuyla ilgili yapılan son basın toplantısında, Emek Platformu sözcüleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yaptıkları açıklamada, ''Çalışmalarda belli bir aşamaya gelindi. Bu aşamada artık yasayı TBMM Genel Kurulu'na indiriyoruz'' dediklerini anımsatan Güney, şunları kaydetti:

''(Söylediğimiz her şey karşı taraf tarafından kabul edilecek) diye bir kanı varsa böyle bir uzlaşma yok zaten. Bu ne hükümet tarafı ne de sosyal taraflar söylüyor. Ama anladığımız kadarıyla bir kesimde böyle anlayış var. 'Bizim söylediklerimizin hepsi olsun' şeklinde. Böyle bir uzlaşma yok. Böyle bir uzlaşma tanımı bir yerlerde varsa biz de okuyalım oraları. Böyle bir şey yok. Emek Platformu'nun sözcüleriyle belli bir aşamaya geldik. Diğerleri de vardı o toplantılarda. Ondan sonra yasa tasarısı genel kurulda görüşülmeye başlandı. Bu konuyla ilgili ülkedeki herkesin duyarlı olması gerekiyor. Aksi halde bunu bir hastalık olarak düşünün. Hastalığı görmezden geldiğiniz takdirde kendi kendine iyileşmiyor. Daha yüksek maliyetler, daha fazla zarar vererek geri dönüyor. Şu anda alınması istenilen önlemler alınmadığı takdirde daha ağır önlemlerin alınacağı kesindir. 'Benim iktidarımda ağır önlemler alınmasın ama daha sonra ne istenirse yapılsın' gibi bir anlayış varsa sosyal güvenlik sistemi bunu kaldırmıyor. Bu teknik bir konu da olduğu gibi hesabın kitabın doğru yapılması gerekiyor. Bu çalışma 2050'lerden 2060'lardan bahseden bir çalışma.''

Düzenlemeyle ilgili önlerine konulan çalışmalarda teknik bir açıklama bulunmadığını savunan Güney, ''Yani, 'siz böyle bir şeyi teklif ediyorsunuz ama bunun maliyeti nedir' dediğimizde gülümsemenin dışında bir cevap yok. Böyle bir durumla nasıl çalışma yapılabilir'' dedi.

Güney, bir başka gazetecinin, ''O zaman sosyal taraflarla hangi konularda anlaştınız? Herkes başka bir şey söylüyor'' sözleri üzerine, ''19 maddeyle gelindi. 19 maddede mevcut kanunun tersine ne yazılmışsa eski kanun istenmiş. Örneğin, 2000'li yıllarda 7 bin gün ve 58-60 için 'mezarda emeklilik' denilen o yaş gelen teklifte vardı. 19 maddede karşı tarafın teklifinin kabul edilmediği sadece iki konu var. Birincisi güncelleme kat sayısı. İkincisi de 65 yaşın 58-60'a düşürülmesiydi. Yani, platform temsilcilerinin istediklerinin büyük bir kısmı burada yapıldı'' diye konuştu.

-AKILLI KART PROJESİ-

Bir gazetecinin, ''Çalışanlar için karnesiz sağlık uygulaması ne zaman başlıyor? Akıllı kart uygulaması çalışmaları ne durumda?'' sorusu üzerine Güney, emeklililerle ilgili provizyon sisteminin çok rahat bir şekilde işlediğini, bu kesime sağlık karnesi uygulamasının öncelikle sonlandırıldığını anlattı.

Çalışanlar ilgili ''Akıllı Kart'' çalışması olduğunu anımsatan Güney, bu kesimle de ilgili sağlık karnesinin kaldırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Bu konuyla ilgili şu anda kesinleşmiş bir takvim olmadığını ifade eden Güney, ''Akıllı Kart'' çalışmasını ilk olarak Sosyal Sigortalar Kurumu'nun başlattığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile birlikte zaman zaman Maliye Bakanlığının da ''Akıllı Kart Projesi''nin içerisinde yer aldığını anlatan Güney, ''Konuyla ilgili bir süre artırımı düşünülebilir. Çünkü biz ilk başta sosyal güvenlikle ilgili bir akıllı kart düşünürken işi içine vatandaşların ihtiyaçlarını da karşılayacak nüfus cüzdanını da içinde barındıracak akıllı karta doğru geçiş olunca dolayısıyla tüm vatandaşların sistemin içine girmesi gerekince biraz süre uzadı. Ama bu süre 2 yıl, 3 yılı aşmayacak şekilde'' diye konuştu.

Güney, bir başka soru üzerine, sosyal güvenlikle ilgili çalışmalara ders kitaplarında yer verilmesiyle ilgili bir çalışmaları da olduğunu söyledi.

Bu arada, Tahsin Güney ve beraberindeki kurum yöneticileri Sosyal Güvenlik Haftası'nın başlaması dolayısıyla sabah saatlerinde Anıtkabir'i ziyaret ederek, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber