SGK Başkanı: 2 küçük çocuğum var ama sigortalı yapmam

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Nisan 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küçük çocuğa sigorta evrakta sahteciliktir!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanvekili Tahsin Güney, çalışmadığı halde sigortalı olan çocuklar için müfettişlerin daha sıkı denetim başlattığını belirterek, anne, baba ile işveren için evrakta sahtecilik ve haksız menfaat temini suçlarından yasal işlem başlatılacağını söyledi

Vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Reformu yürürlüğe girmeden 18 yaşın altındaki çocuklarını sigortalatmak için sıraya girerken, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) bu konuda uyarı geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney, yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı almak için 18 yaş şartı arandığına dikkat çekti.

DİZİ YILDIZI OLABİLİRLER

Konuya yönelik olarak AKŞAM'a değerlendirmede bulunan SGK Başkanvekili Güney, çocukların, ?çocuk yıldızlığı' gibi bazı sektörlerde çalışmasında yasal olarak bir engel bulunmadığını kaydederek, çocukların ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacağını söyledi.

SİGORTALILIĞI ETKİLEMEZ

Güney, 18 yaşını dolduruncaya kadar geçen çalışma dönemlerinin yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı almak için şart olan sigortalılık süresinden sayılmayacağını ifade etti. Güney, ?Malullük aylığı almak isteyen bir çocuk, diyelim 600 gün çalıştı. Ancak bu aylığı alması için 18 yaşından sonra 10 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Yani bu çocuğun en az 10 yıl beklemesi gerekiyor? dedi.

Güney, 18 yaşından önce sigortalı olanlar için sigortalılık süresinin geçerli olmayacağını kaydederek, ancak bu yaştan önce kazanılan prim ödeme gün sayısının kabul edildiğini ifade etti. Güney, emeklilik yaşı konusunda da 18 yaştan önce sisteme girmenin avantaj sağlayacağını ifade etti. Güney, yasa yürürlüğe girmeden önce sigortalı olan kişi için, 18 yaşın altında da olsa yaş şartının 58-60 olacağını aktardı.

MÜFETTİŞLER TAKİP EDECEK

Reformun yasalaşması sürecinde çalışmadığı halde küçük çocuklarını sigortalı yaptırmak isteyenlerin çok sayıda olabileceğini aktaran Tahsin Güney, suiistimalleri önlemek için müfettiş görevlendireceklerini kaydetti. Güney, şöyle konuştu:

ANNE-BABA İMZASI ŞART

?Müfettiş, gerçekten o çocuk çalışıyor mu, çalışmıyor mu diye bakar. Eğer çalışmıyorsa, Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre evrakta sahtecilik ve haksız menfaat temin etme suçu işlenmiş olur. Müfettişler, bunu savcılıklara intikal ettirir. Çocuk 18 yaşın altında olduğu için anne ve babasının imzasıyla sigortalı olacak. Bu durumda anne ve baba da işveren gibi sorumlu olacak. Hem gerçekte çalışmayan bir çocuk çalışmış gibi gösterildiği için hem de yasa yürürlüğe girmeden haksız menfaat temin etme suçlarından yasal işlem başlatılır.?

Sigortalı sayısı 700 bin arttı

GÜNEY, sosyal güvenlik reformunun geçen dönemki yasalaşma sürecinde de böyle yığılmaların olduğunu ve sigortalı olanların sayısında birden 700 bin artış olduğunu hatırlattı. Tahsin Güney, bu yasa sürecinde de bu tür ani sigortalı olma durumuyla karşılaşmamak için müfettişlerin denetimleri sıklaştıracağını dile getirdi. Güney, okullarda vatandaşlık dersinde sosyal güvenlik sistemi ile ilgili bölümler olması için çalışma yaptıklarını da sözlerine ekledi.

2 ÇOCUĞUM VAR AMA SİGORTA YAPTIRMAM

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney, kendisinin de 7 yaşında ve 8 aylık iki çocuğu olduğunu söyledi. Tahsin Güney, buna rağmen kendi çocuklarına sigorta yaptırmadığını da özellikle vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber