A ve B Grubu Amir Tartışması Devam Ediyor

Emniyet Genel Müdürlüğünün 2000 yılında 611 sayılı KHK ile, bu KHK'nın iptali üzerine, 2001 yılında 4638 sayılı yasayla getirmiş olduğu A Grubu amirliğe geçişe ilişkin düzenlemeler tartışma oluşturmaya devam ediyor. 2001 yılında komiser yardımcılığı kursuna alınanların açtığı davaya ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı bugünkü Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Nisan 2008 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OLAY NEDİR?

Emniyet Genel Müdürlüğünde 2000 yılına kadar, 4 yıllık yüksek okul bitirenler kosulsuz B grubundan A grubuna geçebilmekteydi. 3201 sayılı Kanunun 55. maddesinde yer alan bu düzenleme önce 611 sayılı KHK daha sonra da 4638 sayılı yasa ile değiştirmiş sınav şartı getirilmiştir. A ve B ayrımı rütbedeki bekleme süreleri açısından oldukça önemlidir. 55. maddeye göre A grubu amir Komiser Yardımcılığında 4, Komiserlikte 4 ve başkomiserlikte 3 yıl beklerken; B Grubu amir Komiser Yardımcılığında 6, Komiserlikte 6 ve başkomiserlikte yaş haddine kadar beklemektedir. Bu nedenle 2000li yıllarda getirilmiş olan bu ayrım oldukça önemli dir.

DAVA AÇILDI

2001 yılında komiser yardımcılığı sınavı açıldı. Ancak bu esnada yani kurs devam ederken yasal bir düzenleme yapıldı. Bu yasal düzenleme şu şekildedir:

"GEÇİCİ MADDE 20. ?
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olarak komiser yardımcılığı kursunu bitirenler ile bulunduğu rütbede dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olup (B) grubundan (A) grubuna geçen polis amirleri, (A) grubunda değerlendirilir"

Söz konusu yasal düzenleme komiser yardımcılığı kursuna katılan adayların önünü tıkayacı nitelikteydi. Zira sadece yasadan önce komiser yardımcılığı kursunu tamamlayan dört yıllık yükseköğretim mezunları A Grubu olacaktı. O günlerde bu düzenlemenin, yasal kazanılmış hakları korumak amacıyla getirildiği belirtilmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi Anayasaya aykırı buldu.

ŞİMDİ NE OLACAK?

2001 yılında komiser yardımcılığı kursuna katılıp da bu maddeden dolayı A Grubu amir olamayanlar idare mahkemeleri nezdinde dava açmıştı. İşte dava açanlar Anayasa Mahkemesinin bu kararı çerçevesinde A Grubu amir olacaktır. Karar sadece bu yönden bir anlam ifade etmektedir.

Anayasa Mahkemesinin kararı için tıklayınız.

3201 sayılı Kanun için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber