Polis Amirliği ve ANKA Ajansının Haberindeki 2 Yanlış

Anayasa Mahkemesinin 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununa ilişkin verdiği kararı bugünkü haberimizde yorumladık. Ancak, Anka haber ajası, haberi çok fahiş bir şekilde tersten yorumlamıştır. Yazılı ve görsel basın organlarının da herhangi bir sorgulama yapmaksızın ajans haberini aynen alıntılayacağını düşündüğümüzden, haberdeki hataları ayrıca belirtme gereği duyuyoruz.

Haber Giriş : 08 Nisan 2008 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- memurlar.netin 106987 nolu haberinde de görüleceği üzere söz konusu karar bir kanuni düzenlemeye ilişkindir. Zaten Anayasa Mahkemesi kanunların Anayasa'ya aykırı olup olmadığını görüşür ve karara bağlar. ANKA'nın haberinde yer aldığı üzere Anayasa Mahkemesi yönetmelik incelemesi yapmaz.

2- Anayasa Mahkemesinin kararı 2001 yılında komiser yardımcılığı kursunu alan polislere yöneliktir. Bu polislere o yıl A grubu amir olma hakkı tanınmamıştı. Mahkeme bu işlemi iptal etmiştir. Buna göre 2001 yılında komiser yardımcılığı kursuna katılanlar A Grubu amir olabilecektir. Karar sadece o yıla ait kursa katılanları etkilemektedir. Bu bağlamda ANKA haberinde yer alan tüm unsurlar yanlış ve hatalıdır. Aşağıda yer alan haberin tüm unsurları yanlıştır.

Memurlar.netin haberi için tıklayınız.

ANKA HABER AJANSININ HABERİ

Anayasa Mahkemesi A-B sınıfı amirliğe ilişkin yönetmeliği iptal etti. Yeni düzenlemeye göre Emniyet Teşkilatında üniversite okurken komiser yardımcılığı sınavına girenler meslekte zirve olan 1.sınıf emniyet müdürlüğü rütbesine terfi edemeyecekler.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanıp bir yıl sonra yürürlüğe girecek Anayasa Mahkemesi kararına göre, daha önce çeşitli yerel mahkemelerde dava konusu olan B sınıfı amir olanlar daha önce bitirdikleri üniversiteyi emsal göstererek Polis Akademesi'nden mezun olan amirlerin statüsünden terfi ve kıdem alamayacaklar.
Orta sınıf(Orta K) yönetici olarak kalacak olan bu kişiler, teşkilat mensubuyken üniversite bitirseler bile komiserlik sınavından önce bu mezuniyetleri kabul edilmediği için B sınıf amir olarak sadece Emniyet Amirliği'ne kadar yükselebilecekler. Yaklaşık sayıları 600'ü bulan bu kişilerin çoğunluğunun okurken komiserlik sınavına girdiğini belirten emniyet yetkilileri, yeni düzenlemenin kursu tamamlayarak komiser olduktan sonra üniversite bitirenleri kapsamadığını bildirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber