35 milyon kişinin 70 milyon dolar kredi borcu var

Haber Giriş : 08 Nisan 2008 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE'DE 35 MİLYON KİŞİ BİREYSEL KREDİ VE KREDİ KARTI BORÇLUSU

Cardif Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Yıldız, Türkiye'de yaklaşık 35 milyon kişinin bireysel kredi ve kredi kartı kullanarak borçlandığını belirterek, kredi kartı ve bireysel kredi hacminin son 5 yılda 23 kat arttığına işaret etti. Türkiye'nin tüm bireysel kredi riskinin üstlenileceğini vurgulayan Yıldız, ?Bireylerin işsiz kaldıklarında, çalışamadıkları veya hastalandıkları dönemlerde kredi kartı ve bireysel kredi borcu ile kira, fatura ve maaşlarını ödeyerek, mağduriyetleri ortadan kaldırılacak? dedi.

-Yıldız, Türkiye'de finans sektöründe yeni yatırım zamanı olduğunun altını çizerek, Türkiye'de 2-3 yıl içinde 1 milyar dolarlık bir pazarın olacağının öngörüldüğünü dile getirdi. 2 yılda müşteri sayısının 250 bini bulacağına dikkat çeken Yıldız, ?Haziran ayına kadar Türkiye'de oto finansmanında yüzde 50, konut finansmanında yüzde 30 ve kredi kartında da yine yüzde 30 pazar payına sahip olacağız? dedi.

Cardif Türkiye CEO'su ve Genel Müdürü Yılmaz Yıldız, Türkiye'de yaklaşık 35 milyon kişinin bireysel kredi ve kredi kartı kullanarak borçlandığını, kredi kartları ve bireysel kredi kullanımıyla oluşan borç stokunun son 5 yılda 23 kat büyüdüğünü bildirdi. Türkiye'nin tüm bireysel kredi riskinin üstlenileceğini vurgulayan Yıldız, ?Bireylerin işsiz kaldıklarında, çalışamadıkları veya hastalandıkları dönemlerde kredi kartı ve bireysel kredi borcu ile kira, fatura ve maaşlarını ödeyerek, mağduriyetleri ortadan kaldırılacak? dedi.

Yıldız, bankacılık ve finans kuruluşu BNP Paribas Grubu'nun, bireysel kredi koruma alanındaki uluslar arası iştiraki olan Cardif şirketinin, işsizlik, kredi kartları ve bireysel kredi koruma ürünleri sağlayıcısı olduğunu belirtti. Cardif'in 2007'de 28 milyar dolarlık prim üretimi elde ettiğini belirten Yıldız, Türkiye'de de faaliyetlere başlandığını dile getirdi. Yıldız, Türkiye'nin tüm bireysel kredi riskinin üstlenileceğini kaydederek, Cardif'in, bireylerin işsiz kalma, çalışamama, hastalanma gibi dönemlerinde kredi kartı ve bireysel kredi borcunun yanı sıra fatura, kira ve maaşlarını da ödeyeceğini anlattı. Cardif'in Standard and Poors'tan aldığı AA+ notu ile dünyanın en yüksek reytinge sahip 4 finans şirketinden biri olduğunu söyleyen Yıldız, 45 milyon müşterisi bulunduğunun da altını çizdi.

-?BİR KRİZ SENARYOSUNA SAHİP DEĞİLİZ?-

Türkiye'nin BNP Paribas ve Cardif için, küresel büyüme hedeflerine ulaşma konusunda stratejik ülkelerden birisi olduğunu kaydeden Yıldız, ?BNP Paribas Grubu ve Cardif Türkiye'yi büyük potansiyel vadeden bir ülke olarak görüyor. Bu yüzden de yüzde 100 BNP Paribas sermayesi ile sıfırdan iki şirket kurarak Türkiye'ye yatırım yapmaya karar verdik? diye konuştu. Yıldız, Türkiye ve global piyasalarda her zaman dalgalanmalar olabileceğini ifade ederek, kendilerinin, kısa değil uzun vadeli ve kalıcı yatırımcı olduklarına işaret etti. Bir kriz senaryosuna sahip olmadıklarına dikkat çeken Yıldız, ?Taşın altına elimizi koyuyoruz. Sıfırdan kurduğumuz şirketlerimiz, yeni ürün ve hizmetlerimizle faaliyete başlıyoruz? dedi.

-?2008'İN İLK İKİ AYINDA 121 BİN 601 KİŞİ BORCUNU ÖDEYEMEDİ?-

Yıldız, Türkiye'de yaklaşık 35 milyon kişinin bireysel kredi ve kredi kartı kullanarak borçlandığını belirtirken, borcunu ödeyemeyenlerin sayısının ise hızla arttığını vurguladı. Türkiye'de, 8 milyon 49 bin bireysel kredi, yaklaşık 27 milyon da kredi kartı müşterisinin bulunduğuna işaret eden Yıldız, Türkiye'de kredi kartı ve bireysel kredi hacminin son 5 yılda 23 kat arttığını bildirdi. Yıldız, bireysel kredi hacminde benzer ülkelerle karşılaştırıldığında ciddi artışın beklendiğinin altını çizerek, özel tüketim harcamalarının yaklaşık yüzde 20'sinin kredi kartı ve bireysel kredilerle finanse edildiğini dile getirdi. Kredi kartı ve bireysel kredilerin, toplam banka kredilerinin yüzde 33'üne ulaştığını aktaran Yıldız, bankacılık sisteminin istikrarında bireysel kredilerin sağlıklı büyümesi ve geri ödeme oranlarının kritik olduğunu belirtti.

Yıldız, 20 ülkede yaptıkları araştırma sonuçlarını değerlendirerek ?Kredi geri ödeme sorunlarının yüzde 30-50'si işsizlik, iş göremezlik ve kritik hastalıklardan kaynaklanıyor. İşte biz Cardif olarak sunduğumuz ürünlerle bireysel kredi ve kredi kartı sahiplerinin borç geri ödeme kapasitelerini güvence altına alırken, finans sektörünün istikrarına da katkıda bulunmayı hedefliyoruz? diye konuştu. Bireylerin borçluluk oranını artırmasının, kredi kartı ve bireysel kredi hacmindeki hızlı artışın önemli bir sonucu olduğunu söyleyen Yıldız, borçluluk oranının artmasıyla da, borcunu ödeyemeyen kişi sayısının hızla arttığını kaydetti. Yıldız, 2007'de 266 bin 472 kişinin, 2008 Ocak-Şubat döneminde de 121 bin 601 kişinin borcunu ödeyemediğini vurgulayarak, 2008 sonunda ise bu sayının yaklaşık 730 bine ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.

-?TÜRKİYE'DE 2-3 YIL İÇİNDE 1 MİLYAR DOLARLIK PAZAR OLUŞACAK?-

Türkiye'de finans sektöründe yeni yatırım zamanı olduğunun altını çizen Yıldız, Cardif'in uygulamasında tüm kredi kartı bakiyesinin ödenmesi gibi, bakiyenin bir bölümünün de ödenebileceğini bildirdi. Yıldız, kredi süresi boyunca kişinin 3 defa işsiz kalması durumunda bile ödeme yapılacağını anlatarak, müşterilere, kredi aldıkları banka veya tüketici finansman şirketleri aracılığıyla ulaşıldığını dile getirdi. Koç Finans ve VDF ile tüketici finansman sözleşmesi imzalandığını kaydeden Yıldız, 4 bankayla da görüşmelerinin son aşamasına gelindiğini ifade etti. Yıldız, bu ürünlerde Türkiye'de 2-3 yıl içinde 1 milyar dolarlık bir pazarın olacağının öngörüldüğünü söyleyerek, ?2 yılda müşteri sayımız 250 bini bulur. Haziran ayına kadar Türkiye'de oto finansmanında yüzde 50, konut finansmanında yüzde 30 ve kredi kartında da yine yüzde 30 pazar payına sahip olacağız? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber