Öğretmenler dergi kıskacında

Haber Giriş : 12 Ekim 2004 08:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimciler Birliği Sendikası 1 No.'lu Şube Başkanı Erol Battal, bazı ilköğretim okullarının, öğretmenleri yasak olmasına rağmen yardımcı kitap ve dergi satmaya zorladığını söyledi.

İstanbul Eğitimciler Birliği Sendikası 1 No.'lu Şube Başkanı Erol Battal, bazı okul müdürlerinin okullarda yardımcı ders kitabı (dergi) okutulmasını zorunlu hale getirdiğini iddia etti. Bu konuda öğretmenlerden çok sayıda şikayet aldıklarını ifade eden Battal, bazı okulların daha da ileriye giderek, öğretmenler kurulu toplantılarında, 'okula gelir temini' adı altında yardımcı ders kitaplarının satılması yönünde karar aldıklarını ifade etti. Geçtiğimiz yıl bazı okulların hükümetin ücretsiz dağıtılan ders kitaplarını sabote etmek için yardımcı ders kitabı sattığı ihbarını alan Milli Eğitim Bakanı Çelik'in okullara şok baskınlar düzenlediğini hatırlatan Battal, "Bu yıl da yasak olmasına rağmen bazı okullar öğretmenlerin, öğrencilerine yardımcı ders kitabı okutmalarını ve tavsiye etmelerini mecburi hale getirdi. Bu okullar yasak kitapları kendi kantinlerinde satmaya cesaret edemeyince, okullarının karşısındaki kırtasiyelerle anlaşarak, yasağı uyguluyorlar" dedi.

Battal, yasak olan dergi ve yardımcı ders kitaplarının satışından elde edilen gelirlerin yüzde 60'ının okula kaldığını geri kalanın ise kırtasiye ile toptancı arasında paylaşıldığını iddia etti.Yasak uygulamada okul müdürleri devreden çıkarak, bütün sorumluluğu öğretmenlere yüklediğine dikkat çeken Battal, eskaza yaşanacak bir soruşturmda tek sorumlunun öğretmenler olacağını kaydetti.

Kursa giden öğrenciye iyi not veriliyor

Yine ilköğretim okullarından bazıları hafta sonu düzenledikleri kursları baskı aracı olarak kullanmaya devam ediyor. Okulların öğrencileri kursa zorlamasının dar gelirli aileleri zor durumda bıraktığına dikkat çeken Battal, "Öğretmenler okul idaresinin baskısıyla öğrencilerine 'illa kursa katılman gerekiyor' gibi kelimeler sarfetmek zorunda bırakılıyor" dedi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu yıl kurslardan ilçe milli eğitim müdürlüklerinin aldığı payları kaldırırken, okul müdürlerine yüzde 6, müdür yardımcılarına da yüzde 6.5 pay ayırdı. Kurslarda toplanan paranın yüzde 70'i ise kursu düzenleyen öğretmenlere veriliyor."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber