Yurtkur, 95 bin üniversite mezununa haciz işlemi başlattı

Haber Giriş : 12 Ekim 2004 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, haklarında haciz işlemi başlatılması için 95 bin üniversite mezununun ismini icra dairelerine bildirmeye başladı. Böylece üniversite de okurken aldıkları öğrenim kredisi borçlarını ödemeyen mezunların borçları icra yoluyla tahsil edilecek.

Yurtkur, icra dairelerine ismini gönderdiği kişileri www.kyk.gov.tr internet adresinde de yayınlayacak. Kurum, 100 bin civarındaki katkı kredisi (harç) borçlularının isimlerini de bir ay içinde icra dairelerine bildirecek. Yurtkur Genel Müdürü Hasan Albayrak, her gün işlemi tamamlanan 2-3 bin borçlunun isimlerinin vergi dairelerine gönderildiğini, hiç borçlu kalmayıncaya kadar uygulamaya devam edeceklerini kaydetti.

Yıllar önce üniversiteyi bitirerek iş hayatına atılan on binlerce insanın karşısına öğrencilik yıllarında aldıkları öğrenim ve katkı kredisinin birikmiş borcu çıktı. Çoğu borcunu hiç ödemeyen, geriye kalanı ise birkaç taksiti ödedikten sonra ödemeyi bırakan üniversite mezunları, şimdi bu borçlarını icra yoluyla ödemek zorunda kalacak. İcra dairelerine ilk etapta öğrenim kredisinden hiç ödeme yapmayan 51 bin, aksatarak ödeme yapan 43 bin kişinin ismi icra dairelerine gönderildi. Bunların toplam 181 trilyon liralık borcu bulunurken, ilk etapta 54 trilyon liranın tahsil edilmesi amaçlanıyor.

Öğrenim kredisinden hiç ödeme yapmayan 113 bin, aksatarak ödeyen 242 bin borçlu bulunuyor. Katkı kredisini ise 172 bin kişi hiç ödememiş. 126 bin kişi de aksatarak ödüyor. Hiç ödeme yapmayanların 47 trilyon, aksatarak ödeyenlerin 17,7 trilyon lira borcu var. Katkı kredisi borçlulardan 100 bin kişinin isimleri de önümüzdeki ay vergi dairelerine gönderilecek. Yurtkur, ilk etapta 54 trilyon 350 milyar lira borcu olan 94 bin 455 kişinin ismini 3 bin vergi dairesine postaladı. İcraya verilen bu kişilerden 51 bin 154'ü hiç ödeme yapmamış. 43 bin 301 kişi birkaç kez taksitini ödemiş. Hiç ödeme yapmayanların 16 trilyonluk borcuna 24 trilyon faiz, aksatarak ödeyenlerin 3 trilyonluk borcuna 11 trilyon faiz gelmiş.

Borcunu ödemeyen kişilerin önemli bir kısmını işe giremeyenler oluştururken Amasya'dan Adem Yavuz, ?Okulu bitireli 5 yıl oldu, hâlâ iş bulamadım. İş verdiniz de ödemedim mi?? dedi. Ankara'dan Abdullah Yurt, daha önce borcunu ödemek için defalarca Yurtkur'a başvurduğunu, ancak cevap alamadıklarını savunurken, Fuat Özçelik ise tepkisini, ?Borcumuz borç, ne inkar ederiz ne de öderiz.? diye gösterdi. Borcu ödeme konusunda hiçbir bilgisinin olmadığını belirten Özçelik, internetten de borcu ile ilgili bilgi alamadığnı belirtti. Özçelik, ?Telefon ettiğimde de ayrıntılı bir cevap alamadım. Şimdi onların bana ulaşmasını bekliyorum.? diye konuştu. Bazıları ödedikleri halde borçlu gözüktüklerini söylerken, bazıları ise iki kat faize tepki gösterdi.

Yurtkur Genel Müdürü Hasan Albayrak, bu borcu, devletin alacağı olduğu için kanunen tahsil etmek durumunda olduklarını söyledi. Öğrencileri borcunu ödemeye çağıran Albayrak, ?Siz ödeyin ki, yeni üniversiteye girenlere daha çok burs ve kredi verelim.? dedi. Bundan sonra her gün işlemleri tamamlanan 2-3 bin kişinin isimlerini vergi dairelerine göndereceklerini belirten Albayrak, bu çalışmalarının icraya verilmeyen borçlu kalmayıncaya kadar süreceğini kaydetti. Geçmişte olduğu gibi borçluların tek tek icraya yollanması halinde yaklaşık 500 milyarlık posta masrafı çıkacağını hatırlatan Albayrak, bu masraftan kurtulmak için borçlu bilgilerini toplu olarak 3 bin vergi dairesine gönderdiklerini kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber