Genel müdür ve komi aynı maaşı alıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2008 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu

(SGK) Antalya Müdürü Selim Erol, kayıt dışılıkla mücadele amacıyla sektörel denetimlere gelecek ay başlayacaklarını bildirdi.

SGK Antalya Müdürü Selim Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istihdamda kayıt dışılığı önlemek için yeni projeler hazırladıklarını söyledi. Antalya'da Bağ-Kur ve SSK'lı aktif sigortalı sayısının 500 bin, emekli sigortalı sayısının da 200 bin civarında olduğunu belirten Erol, 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Sağlık, Sigorta Reformu Yasasının uygulamaya girmesiyle 2 milyon kişiye hizmet vereceklerini belirtti.

Antalya'nın Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olduğunu anlatan Erol, yaz dönemlerinde bölgeye 8-9 milyon turistin geldiğini, bu nedenle Antalya'nın dinamik bir kent olduğunu belirtti. Antalya'da kayıt dışılığın önlenmesi ve istihdam envanterinin çıkarılmasıyla ilgili projeler hazırladıklarını ifade eden Erol, turizm sektöründeki kayıt dışılıkta çok çarpıcı örneklere rastlandığını söyledi. Erol, şöyle konuştu:

"Turizm sektöründe bazı otellerde istihdamda kayıt dışılıklar görülüyor. Belgelere göre, beş yıldızlı bir otelin genel müdürü ile en alt kademesinde çalışan komisi aynı ücreti alıyor. Asgari ücret düzeyinde para alıyor. Yaptığımız denetimlerde bu tür örneklere çok rastladık. Yapacağımız denetimlerde, beş yıldızlı bir otelin genel müdürü artık asgari ücret almayacak. Bu işte bir aksaklık var. Kayıt

dışılığa aman vermeyeceğiz."

Gelecek aydan itibaren sektörel denetimlere başlayacaklarını vurgulayan Erol, bu nedenle 25 kişilik ekip oluşturulduğunu, yaygın ve yoğun denetimleri aralıksız sürdüreceklerini dile getirdi. Erol, şöyle devam etti:

"Kayıt dışılıkla ilgili üç projemiz var. Bugüne kadar devletin değişik organlarına kaydı bulunup otomasyon nedeniyle SGK'ya iletilmeyen kayıtları artık sistemimizde görmeye başladık. Değişik kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan sigortalıların kaydı var. Bunları temin edip kayıt altına almaya başladık."

-"OKUL SERVİSLERİ DENETLENECEK"-

Hizmet sektöründeki toplu taşıma ile sanayi kesiminde çalışan sigortalıların bire bir kayıtlarının, ihale yaptıran kurumlarda bulunduğunu, okul servislerinde çalışan şoför, araç hostesi ve araç rehberi kayıtlarının da okul müdürlükleri tarafından tutulduğunu ifade eden Erol, şöyle konuştu:

"Öncelikle toplu taşıma yapan servisçiler denetlenecek. Servislerde çalışan şoför, araç hostesi ve araç rehberlerinin listeleri tüm okullarda bulunuyor. Bunları inceleyeceğiz. Bu konuda Vali Alaaddin Yüksel gerekli talimatı verdi. Bundan sonra artık okullar, servis işinde çalışanların sigortalı olup olmadıklarını SGK'ya bildirecekler.

Kamu kurum ve kuruluşlarının yemek, temizlik ve diğer tüm hizmet ihalelerinde çalışanların listeleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında kayıtlı. SGK olarak yasal zorunlulukların yerine getirilmesi konusundaihale makamlarına bunları hazırlattık. Personelin kayıt dışı olmasını da engelledik."

-KİMLİK BİLDİRİM YASASI-

SGK İl Müdürü Selim Erol, turizm sektöründe otel, tatil köyü ve eğlence iş yerlerinde çalıştırılanların, 1774 Sayılı Kimlik Bildirim Kanunu gereği polis ve jandarmaya bildirilmesinin zorunlu olduğunu anımsattı.

SGK olarak kanun uyarınca tutulması gereken kayıtları da kontrol ettiklerini dile getiren Erol, sözlerini şöyle tamamladı:

"Denetimlerimizde, otellerin doluluk oranı ve oda sayısı ile müşteri sayısı gibi kriterlerimiz var. Bu bilgilerin SGK'ya verilmesi gerekiyor. Otel ve iş yeri bazında takip ederek, SGK'ya bildirilenlerle, çalıştırılması gerekenler arasında bir kıyaslama yapıyoruz. Eğer bizim kriterlerimizin aşağısında kalıyorsa, o otel ve iş yerini denetlemeye

alarak kayıt dışılığı önlemeye çalışıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber