Doktorlar tahlillerden komisyon alıyor mu?

Haber Giriş : 12 Ekim 2004 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diğer Yazarlar Zafer Mutlu Güngör Mengi Tayfun Devecioğlu Leyla Umar Ruhat Mengi Zülfü Livaneli Tuğçe Baran Erol Çevikçe Salih Neftçi Metin Münir Seyfettin Gürsel Asaf Savaş Akat Oğuz Büktel Ali Ağaoğlu Haşmet Babaoğlu Duygu Asena İclal Aydın Deniz Güçer Okay Gönensin Ahmet Vardar Ruşen Çakır Suat Kılıç Selahattin Duman Mahgüdük Süheyl Batum Bilal Çetin Mustafa Mutlu Onur Kumbaracıbaşı Necati Doğru Nihat Sırdar Ebru Drew

Ünlü fizik tedavi uzmanı Dr. Eser Alptekin, dünkü Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda çok ilginç açıklamalar yapmış. Benim en fazla dikkatimi çeken bölüm, aynen şöyle:

İstanbul'daki MR'ların sayısı, Avrupa Birliği ülkelerinin tamamındakine eşit. Tedavi için başvuran her hastada MR çekmek gerekmiyor. Sağlık sektörü ranta dönüşmemeli."

***

Hepinizin başına gelmiştir: Bir doktorun özel muayenehanesine gidersiniz. Doktor tansiyonunuzu ölçüp, kalbinizi dinledikten sonra geçer masasının başına ve ayrı ayn bir sürü forma istediği tahlilleri, röntgenleri, lâboratuvar tetkiklerini yazar. Sonra da bu tetkiklerin yapılacağı tıp merkezinin ismini... "Bunları başka bir yerde yaptırmam mümkün değil mi, mutlaka bu lâboratuvara mı gitmek zorundayım" diye kekeleyecek olursanız da alacağınız yanıt bellidir:

"Ben bu lâboratuvara güveniyorum."

***

Dr. Eser Alptekin'in açıklamalarını okuyunca çok eski bir doktor arkadaşımı aradım ve "Gel şu işi bir de sen anlat" dedim.

Önce, "Deli misin? İpe götürürler adamı" diye itiraz edecek oldu ama adını yazmayacağımı garanti edince anlatmaya başladı:

"Bu iş, gerçekten de büyük bir rant kapısı. Bazı lâboratuvarların temsilcileri sık sık bizi ziyaret edip, göndereceğimiz hasta başına yüzde 30 vereceklerini söylerler. Ne yazık ki bu çirkin teklifi kabul eden meslektaşlarımızın sayısı hiç de küçümsenmeyecek kadar fazla. Üniversite hastanelerinde 30-40 milyon liraya yapılan sıradan bir kan ve idrar testi, bu lâboratuvarlarda en az 300 milyon liraya yapılıyor. Yani doktorun cebine, hastasından alacağı muayene ücreti dışında en az ekstradan bir 60 milyon lira daha giriyor. Hem de vergisiz! Bu paraların büyüklüğü de bazı meslektaşlarımızın hiç gerekmeyen testleri istemelerine neden oluyor. Çünkü ne kadar çok tahlil isterlerse, o kadar fazla para kazanıyorlar."

***

Ülkenin dört bir yanında, üç otuz paralara cansipârâne çalışan; (bırakın böylesine ekstra kazançları) normal muayene ücretini bile almayan, hatta hastaya gereken ilacı bile kendisi temin eden idealist doktorları, elbette bu çirkinliğin dışında tutuyorum.

Ama maalesef bu da bir gerçek...

Yoksa, "İstanbul'daki MR'ların sayısı Avrupa Birliği ülkelerinin tamamındakine eşit" olur muydu?

Türk Tabipleri Birliğinin sevgili yöneticileri:

Gelin şu "pisliğin" temizlenmesi için önderlik edin...

Hastayla doktor arasındaki güven ilişkisini zedeleyen bu "komisyon" sistemini, "meslek içi tartışma gündemi"nin ilk sırasına oturtarak, kaynağından kurutun.

Hasta rolündeki gönüllülerinizle; bu komisyoncu lâboratuvarları ve doktorları önce tespit, sonra da teşhir edin.

Unutmayın ki mesleğiniz bu kişilerin para hırsı yüzünden büyük yaralar alıyor.

Vatan

Mustafa Mutlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber