En ölümcül kanser türü 'Akciğer'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2008 22:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Özbek Okumuş, "Akciğer kanseri tüm dünyada en sık görülen kanserdir ve kansere bağlı ölümler arasında birinci sırada yer alır" dedi.

Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde yapılan Hasta Eğitim Seminerleri kapsamında 'Akciğer Kanseri Tedavisi' ile ilgili katılımcılara bilgi veren Doç. Dr. Nilgün Özbek Okumuş, "Türkiye'de görülme sıklığı erkeklerde 100 binde 48, kadınlarda 100 binde 1.24'tür. Genellikle 50-70 yaşlar arasında görülür" diye konuştu.

Sigara, asbest, bazı kimyasal ajanlar, radyasyon, hava kirliliği, bazı metaller, genetik faktörler, sebze ve meyveden fakir bir diyetle beslenme, geçirilmiş bazı akciğer hastalıklarının önemli risk faktörleri olduğuna dikkat çeken Okumuş, öksürük, nefes darlığı, kanlı veya paslı balgam, egzersiz kısıtlaması, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, hırıltılı solunum, kol/omuz ağrısı, yutma güçlüğü, kemik ağrısı, kilo kaybı, kansızlık, boyunda şişlik, parmaklarda çomaklaşma, deri lezyonları, nedeni bilinmeyen ateş, nörolojik şikayetlerin önemli belirti ve bulgular olduğunu ifade etti. Histo-patolojik olarak tedavi ve sağ kalım farklılıkları yönünden küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KDAK) ve küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK) olmak üzere iki ana gruba ayrılabildiğini anlatan Doç. Dr. Nilgün Özbek Okumuş, "Tedavi seçimi tümörün patolojik tipi, evre ve hastanın genel durumuna göre yapılır. Küratif veya palyatif tedavi kararı verilir. Cerrahi, radyoterapi (RT) ve kemoterapi (KT) tedavi seçenekleridir. Tek başlarına veya kombine olarak hastanın durumuna göre kullanılırlar" diye konuştu.

KHDAK tedavisinde erken evrede ve lokal ileri hastalığın bir bölümünde öncelikli tedavi seçeneğinin cerrahi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Okumuş, "Sonucuna göre KT+RT eklenebilir. Medikal inoperabıl veya lokal ileri hastalıkta kemoradyoterapi+KT tedavi seçeneğidir. Yaygın hastalıkta KT standarttır, palyasyon ihtiyacına göre RT eklenir" şeklinde konuştu.

Okumuş, akciğer kanseri tüm dünyada en sık görülen kanser olduğunu ve kansere bağlı ölümler arasında birinci sırada yer aldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber